Per 1 september geen reclame meer op de publieke zenders.

Omroep max

Hilversum, 24 maart 2006

PERSBERICHT

In een column op tv heeft voorzitter Jan Slagter vandaag - 24 maart - gepleit voor een reclamevrije publieke omroep. Op verzoek van diverse media vindt u hieronder de tekst van de column.

Per 1 september geen reclame meer op de publieke zenders.

Wist u, dat de Ster binnenkort de reclameblokken van 6 naar 7 minuten mag uitbreiden? Ik weet zeker dat u, net als ik, al na een minuut er schoon genoeg van hebt. Mijn stelling is dan ook: per 1 september geen reclame meer op de publieke zenders.

Uit elk onderzoek blijkt telkens weer dat televisiereclame de grootste bron van ergernis is. Het past gewoon niet bij een Publieke Omroep, vindt zelfs 70% van de Nederlanders. Daarom pleit Omroep MAX al vanaf zijn oprichting voor reclamevrij publieke zenders.

De knoop moet nu maar eens worden doorgehakt. En dat is niet zo moeilijk, want een kamermeerderheid van CDA, Partij van de Arbeid, D66, SP en ChristenUnie is er voor.

Ook tot het Binnenhof is het doorgedrongen dat juist door al die reclameblokken kijkers wegzappen en de Publieke Omroep op die manier haar marktaandeel ziet teruglopen. En dat in een tijd dat Hilversum alle zeilen moet bijzetten om juist kijkers vast te houden.

De vraag is nu hoeveel geld het kabinet over heeft voor een zuiver publiek bestel. MAX vindt dat een louter publieke taak met louter publiek geld betaald moet worden. Wanneer de Publieke Omroep in de race om reclamegelden niet meer hoeft te concurreren met de commerciële zenders, dan pas kunnen echt wensen van kijkers op de eerste plaats gesteld worden. En daar gaat het om.

Het nieuwe programmaschema gaat per 1 september in en dat lijkt mij een uitgelezen kans zonder reclameblokken de Publieke Omroep een extra impuls te geven.

Daarom minister Zalm, kom over de brug, dan kan Loekie na bijna veertig, trouwe dienstjaren eindelijk met pensioen.