Federale regering Belgie


OVSE-Voorzitter De Gucht veroordeelt harde optreden politie tegen vreedzame demonstanten in Minsk
(2006-03-24)

Persdienst Buitenlandse Zaken

OVSE-Voorzitter Karel De Gucht, de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken, heeft vandaag met teleurstelling gereageerd op de hardhandige ontruimingsactie die de Wit-Russische autoriteiten vorige nacht hebben gevoerd tegen de vreedzame demonstranten die sinds zondagavond op het Oktober Plein kampeerden

OVSE-Voorzitter Karel De Gucht veroordeelt het harde optreden van de politie tegen vreedzame demonstranten in Minsk

BRUSSEL, 24 maart 2006 OVSE-Voorzitter Karel De Gucht, de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken, heeft vandaag met teleurstelling gereageerd op de hardhandige ontruimingsactie die de Wit-Russische autoriteiten vorige nacht hebben gevoerd tegen de vreedzame demonstranten die sinds zondagavond op het Oktober Plein kampeerden.

"Ik veroordeel met klem de repressie van de Wit-Russische politie tegen demonstranten die hun mening op een vreedzame manier uiten," zo verklaarde OVSE-Voorzitter De Gucht. "Het is bijzonder teleurstellend en zorgwekkend dat de Wit-Russische autoriteiten geen gevolg hebben gegeven aan de vele oproepen om zich te beheersen en toch repressieve acties hebben ondernomen. Ik ben nu ten zeerste bezorgd over de veiligheid en het welzijn van de mensen die gearresteerd werden", voegde hij hieraan toe.

De OVSE-Voorzitter drong er nogmaals bij de Wit-Russische autoriteiten op aan om de honderden mensen vrij te laten die worden vastgehouden omdat ze hun mening hebben geuit of omdat ze burgeracties op een vreedzame manier gevoerd hebben. Bovendien riep hij de autoriteiten op om informatie te geven over deze aangehouden mensen, over de plaats en de omstandigheden waarin ze worden vastgehouden, evenals over de feiten die hen ten laste worden gelegd.