Stichting nederland schoon

http://www.nederlandschoon.nl

PERSINFORMATIE

25 maart 2006: eerste Landelijke Opschoondag
Week van Nederland Schoon eind maart in teken van opschonen


- Opschonen (schoonde op, h. en is opgeschoond) 1 (verg.; h. opgeschoond) (gew.) schoonmaken, reinigen: (uitdr.) de boel opschonen, door doortastende maatregelen in orde brengen.

Den Haag, 6 februari 2006 - NederlandSchoon organiseert op zaterdag 25 maart a.s. de Landelijke Opschoondag. Gemeenten en andere organisaties die actief zijn in de strijd tegen zwerfafval, kunnen zich bij de stichting aansluiten om hun eigen opschoonactie op deze dag te laten plaatsvinden. Door het hele land steken vrijwilligers de handen uit de mouwen voor een schone leefomgeving. De Landelijke Opschoondag vindt plaats op de laatste dag van de Week van Nederland Schoon, die dit jaar in verband met het opschoonthema plaatsvindt aan het begin van het voorjaar: van 20 t/m 25 maart. In deze week organiseert de stichting in samenwerking met gemeenten diverse activiteiten in de steden Rotterdam, Haarlem, Arnhem, Zwolle en Tilburg. Op de Landelijke Opschoondag is NederlandSchoon zelf aanwezig bij de activiteiten in Schoonhoven. SBS6-presentatrice Cilly Dartell is het gezicht van de Week van Nederland Schoon.

Veel gemeenten en andere organisaties organiseren in het voorjaar al langer opschoon- of schoonmaakacties, NederlandSchoon wil daarbij aansluiten. Het signaal dat van dergelijke acties uitgaat is groot, maar wanneer meerdere partijen hun krachten bundelen, wordt het bereik nog groter. Door met meerdere partijen tegelijk de schouders te zetten onder het realiseren van een schone leefomgeving, ontstaat een algeheel positiever gevoel over de openbare ruimte.

Als handreiking wordt voor deelnemende partijen een speciaal pakket opgesteld dat men kan gebruiken bij de organisatie. Hierin zitten voorbeelden voor een draaiboek en persberichtgeving, maar ook gratis materialen ter ondersteuning van de actie. GeĂŻnteresseerden die zich nog niet hebben aangemeld, kunnen zich nog tot 9 februari aanmelden voor deelname aan de Landelijke Opschoondag.

Stichting Nederland Schoon
Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.
NederlandSchoon zet zich in voor de preventie en bestrijding van zwerfafval.