Stad Brussel


Op 25 en 26 maart: Brussel, mijn Geheime Tip!

Op 25 en 26 maart onthult het Kanaal zijn geheimen.

Gedurende dat weekend zullen een veertigtal verenigingen, bedrijven, woningen en clubs met een cultureel, industrieel, sportief of historisch karakter hun deuren openen voor de 50e editie van "Brussel, mijn Geheime Tip".

Ziehier het volledige programma:


1. Thurn & Taxis

Koninklijk Pakhuis,

Havenlaan 86c 1000 Brussel

za en zo 10u 18u

www.tour-taxis.com

Onthaal : programma en info voor het publiek

Als gigantisch complex voor de inklaring en opslag van goederen onderworpen aan douanerechten, was Thurn & Taxis gedurende bijna een eeuw het centrale knooppunt voor de transit van goederen uit de hoofdstad. Het prachtig gerenoveerde Koninklijk Pakhuis presenteert drie tentoonstellingen:


- 50 jaar Documenta: Documenta wordt vandaag beschouwd als de belangrijkste tentoonstelling van de wereld op het gebied van hedendaagse kunst.

van 14u tot 18u, gratis toegang


- Tales from a Globalizing World : internationale fototentoonstelling. Tien fotografen illustreren bepaalde aspecten van de globalisering in Azië, Noord-Amerika, Afrika en Latijns-Amerika.

van 10u tot 18u, gratis toegang


- Einstein : beschouwd als de grootste persoonlijkheid van de 20^e eeuw en emblematisch figuur van de wetenschap. Dit genie wordt gehuldigd in een grootse tentoonstelling voor alle publieksgroepen.

van 10u tot 19u, toegangsprijs : 7,50 - 9 , gratis voor kinderen jonger dan 10 jaar. Korting van 1 op vertoon van het programma van Brussel, mijn Geheime Tip.

www.alberteinstein.be - Tot 1 mei 2006

Mogelijkheid om het bezoek te combineren met een rondleiding van een uur over Thurn & Taxis om 14u in het Nederlands en om 15u30 in het Frans - prijs combiticket: 10 à 12 - inlichtingen : La Fonderie 02/410 99 50

De ingang van de parking voor deze drie tentoonstellingen bevindt zich in de Havenlaan 86C


2. CircusschoolN

Site van Thurn & Taxis

Picardstraat 11 1000 Brussel

za en zo 10u - 18u

www.ecoledecirquedebruxelles.be/

Opendeurdagen van de Circusschool van Brussel: presentatie van lessen van grote en kleine leerlingen, performances, animatie en restauratie.

Ook de "Boulevard du Cirque" is een bezoekje waard: een uitgestrekt gebied in het teken van de circuskunst in het prachtige en indrukwekkende Havenstation van Thurn & Taxis. Twee circustenten, waarvan één ingericht als zigeunerzaal: een pareltje.


3. Blue Lemon:

Site van Thurn & Taxis

Picardstraat 11 - 1000 Brussel

za en zo 10u - 18u

www.bluelemon.be

Het Productiehuis van spektakels stelt een bezoek voor aan de decorateliers, kostuumateliers en oefenruimtes van de artiesten.


4. Restaurant Idem N

Picardstraat 40 1000 Brussel

za en zo 10u - 17u

Sinds drie jaar geniet U in dit restaurant van de fijne Thaise keuken. Warm onthaal in een lounge decor. Idem is de gedroomde plaats voor een koffiepauze of om te proeven van een bijzondere dagschotel ter gelegenheid van het Mijn Geheime Tip-weekend.


5. Woonboot Le Fulmar

Akenkaai 22 1000 Brussel

za en zo 10u - 18u

www.lapenichefulmar.be

Een boot omgebouwd tot spektakelruimte waar jong talent de kans krijgt zich te tonen. Le Fulmar presenteert drie tentoonstellingen: schilderijen van Pierre Lefebvre, fotos van Hélène Huet en Mariane Begaux en oude postkaarten in het teken van « Laken gisteren en vandaag » door Daniel Van Kriekinge.


6. Vereniging "Espoir pour personnes handicapées"

Ulensstraat 37 1080 Brussel

za en zo 10u - 18u

Presentatie van het werk van de vereniging: hulp en vervoer voor personen met een handicap, begeleiding en huishoudelijke hulp.


7. Brussels by water :

Akenkaai 2 bis 1000 Brussel

za en zo 14u tot 18u

http://www.brusselsbywater.be

Om alles te vernemen over toeristische boottochten in, van en naar Brussel en de stad eens op een andere manier te ontdekken...

Negen artikels over de beroepen van de Brusselse haven, die in de Libre Belgique zijn verschenen, worden eveneens tentoongesteld.


8. Boottochten van Brussels by Water

Vertrek Becokaai (Havenlaan tegenover de KBC)

za en zo om 14u, 15u, 16u en 17u - duur: 45'

Tweetalige bezoeken

Vanop het water is alles mooier!

Profiteer van dit weekend om de stad en haar haven te ontdekken van op het water.

Aan boord zal een gids U vertellen over de verschillende functies van het kanaal en het belang van de haven voor de stad. Na de rondvaart zal U de stad op een heel andere manier hebben ontdekt en bent U gegarandeerd in een andere wereld!


9. Boerderij van het stort

De "Boerderij van het stort" was de vroegere verzamelplaats van het huisvuil van Brussel alvorens het werd afgevoerd per schip. Gebouwd in het midden van de 19de eeuw en gelegen op een driehoekig terrein dat tot het kanaal van Willebroek liep, werd de "Boerderij van het stort" van een gelijknamig bekken gescheiden door de Ruimingskaai. De boerderij was ingedeeld in stallen, een woning voor de conciërge, loodsen voor de karren en verschillende bergruimtes en werkplaatsen. Begin 20ste eeuw vonden werkzaamheden plaats door de haveninrichtingen van Brussel voor de omleiding van het kanaal doorheen het bekken en de gebouwen van de Boerderij van het stort. Enkel de stallen bleven bewaard en werden vervolgens geïntegreerd in het nieuwe complex dat werd ingehuldigd in 1920. Naast deze stallingen, op één van de hoeken, staat de woning van de directeur, die eruitziet zoals één van de fraaie villas aan zee. Alle gebouwen bleven zeer goed bewaard en worden momenteel gebruikt door de Dienst Wegeniswerken van de Stad Brussel voor het onderhoud van de voertuigen. Ze werden geklasseerd in 1998.


10. De Boerderij van het Maximiliaanpark

Schipperijkaai 21

1000 Brussel

za 10u - 18u

De Boerderij van het Maximilaanpark, een kostbaar stukje groen in het hartje van de stad. Een animatieboerderij waarbij milieuzorg en natuurbehoud de belangrijkste prioriteiten zijn. Het is ook een dierenpark dat het hele jaar door toegankelijk is voor het publiek. Men vindt er o.a. schapen, geiten, ganzen, pauwen, konijnen... en zelfs ezels.


11. Citroëngebouw

IJzerplein 7

1000 Brussel

Let in het voorbijgaan op de prachtige afgeronde voorgevel en de reusachtige garage langs de kades. Het functionalistisch gebouw, opgericht in 1934 voor het bedrijf Citroën, is een typisch voorbeeld van de gangbare stijlvormen tijdens het interbellum. Deze enorme constructie van staal en glas beslaat een oppervlakte van 16 500 m2


12. Café-Restaurant van het Kaaitheater N

Saincteletteplein 20 1000 Brussel

www.kaaitheater.be

za 14u 24u

Het café-restaurant van het Kaaitheater werd geopend in 1994 en bevindt zich vlak naast het beroemde moderne gebouw uit de jaren 30 dat dienst doet als theatercomplex. Een welverdiende stop in een aangename omgeving.


13. Haven van Brussel

Plaats van afspraak : Becokaai, langs de Havenlaan

zo 10u, 12u en 14u, duur : 1u

Als essentiële hoofdrolspeler van het kanaal staat de Haven van Brussel ook op het programma van Brussel, mijn Geheime Tip. U kan er deelnemen aan geleide boottochten, georganiseerd door La Fonderie. De rondvaarten worden voorzien om 10u (in het Nederlands), 12u en 14u (in het Frans).

Beperkt aantal deelnemers.


14. Fedasil Centrum Klein Kasteeltje :

9^de Linielaan 27 1000 Brussel

za en zo 10u 17u

Georganiseerde bezoeken aan het Centrum door La Fonderie om 11u in het Nederlands en om 10u, 13u en 14u30 in het Frans. Als centraal thema van ieder bezoek wordt de architecturale rijkdom van het Klein Kasteeltje belicht.

Uiteenzetting door de verantwoordelijken ter plaatse over de huidige bestemming van het Klein Kasteeltje om 12u in het Nederlands en om 11u, 14u en 15u30 in het Frans.

Reservatie voor de rondleiding in het Frans bij Véronique Laurent 02 250 05 41 en in het Nederlands bij Sofie Alen 02 250 54 60


15. Magazijnen Sani

Diksmuidelaan 25-29 1000 Brussel

zaterdag 8u 17u30

Bezoek aan de opslagplaatsen van mediterrane voedingswaren, onthaal en uitleg.

De magazijnen bevinden zich in de vroegere Halles Americavan de architect Fernand Petit. Dit complex van magazijnen en appartementen met invloeden uit de Art Deco werd gebouwd in 1926 en vormde oorspronkelijk het decor voor een echte fruitmarkt op het gelijkvloers. In het aanpalende gebouw met huisnummer 21 bevond zich een grand café, wat de gemeenschappelijke ontmoetingsplaats van de kooplustigen was.


16. Windmolens

Koolmijnenkaai ter hoogte van de Vlaamse Poort

Ter hoogte van de brug van de Vlaamse Poort wapperen 33 kleurige windmolens op de linkeroever van het kanaal. Deze prachtige windmolens werden vervaardigd in samenwerking met de leerlingen van het "Athénée Royal Serge Creuz" en geplaatst in december 2005. Zij doen terugdenken aan de oorsprong van de naam Molenbeek en dragen bij tot de verfraaiing van het landschap. Dit is een project van het wijkcontract Bronsgieterij-Pierron op initiatief van het Huis van Culturen en Sociale Samenhang van Molenbeek.


17. Nieuwe sociale woningen

Koolmijnenkaai nabij het metrostation Graaf van Vlaanderen

Als teken van de volledige metamorfose van de wijk en in het kader van het wijkcontract Bronsgieterij-Pierron werden wegen aan- of heraangelegd, pleinen gerenoveerd en sociale woningen gebouwd. Het wijkcontract wordt gesubsidieerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en uitgevoerd door de Stad en beoogt de heropleving van een kwetsbare wijk.


18. Project Synapse N

Bij Koen Cobbaert

Ransfortstraat (tegenover La Fonderie) 1080 Brussel

www.canaletto.be

za van 14u tot 18u

Meer dan 20 organisaties van de kanaalzone (Molenbeek en Brussel) zijn de uitdaging aangegaan om een artistieke onderwaterwereld te creëren in de wijken rondom het kanaal: een groots en vooral niet te missen project! Voorstelling van het project met enkele prototypes van vissen die door de bezoekers tot leven worden gewekt.

Informatie en documentatie over het project (beelden, Powerpointpresentatie).

Koffie en versnaperingen (volgens thema) aan democratische prijzen.


19. La Fonderie, Brussels Museum voor Arbeid en Industrie

Ransfortstraat 27 1080 Brussel

za en zo 14u-17u

Tentoonstelling Molenbeek, stadsverhalen. Ontdek alle facetten van Molenbeek doorheen de jaren. Verneem alles over de geschiedenis en actualiteit van een stad binnen een stad (tot 15 oktober)

Toegangsprijs :

Inkomprijs : verminderd tarief aan 4 op vertoning van de folder « Brussel mijn geheime tip »


20. Depot Design

Henegouwenkaai 19 1080 Brussel

http://www.depotdesign.be

za 10u30-18u30

Enorme winkel langs het kanaal met een breed assortiment aan meubels en eigentijdse accessoires, verspreid over een oppervlakte van 4500m2.


21. New Brussels aquarium

Barthélémylaan 39 1000 Brussel

zaterdag 10u-19u

zo 10u-13u

Gelegen op de site van een vroegere azijnstokerij. New Brussels Aquarium is één van de grootste winkels van Europa inzake aquaria en toebehoren. De zaak beschikt over ruim 2500 m2 toonzaal.


22. Flanders Gate Squash Club

Barthélémylaan 17 1000 Brussel

za 11u 17 u

Gelegen langs het kanaal in een voormalig pakhuis dat werd gerenoveerd, bevinden zich zes squashterreinen waar U terecht kan voor een gratis initiatie van 15 minuten met racket en uitrusting ter beschikking.


23. Galerie les filles du calvaire

Kanal 20 Barthélémylaan 20 1000 Brussel

http://www.fillesducalvaire.com/

za 10u-18u

De kunstenaars Ingrid Mwangi en Robert Hutter leven en werken gezamenlijk.

Onlangs hebben ze hun eigen artistieke ideeën gebundeld en presenteren ze hun werken vanaf heden onder de naam IngridMwangiRobertHutter. Zij hebben deze belangrijke stap gezet om zo een fundamentele artistieke boodschap over te brengen naar het grote publiek: de sociale en culturele stijlverschillen wegwerken. Hun eerste gezamenlijke tentoonstelling heet "Collective Desires".


24. Uitgeverij La Lettre volée

Kanal 20 Barthélémylaan 20 1000 Brussel

http://www.lettrevolee.com

za 10u-18u

De uitgeverij "La Lettre volée", gespecialiseerd in boeken over kunst, fotografie en architectuur, publiceert ook talrijke naslagwerken over kunst en poëzie. La Lettre volée is tevens een kunstgalerij die hedendaagse artiesten voorstelt. Op het programma staat o.a. de Belgische schilder Filip Denis.


25. CôtéKaNal

www.archimetamorfose.be

Hopstraat 71 - 1000 Brussel

za en zo 10u -18u

Opendeurdag van het gebouw, tentoonstelling van kunstenaars die er wonen en genodigden. Bezoek aan het flatgebouw via de binnengang en toegang tot het dakterras vrij uitzicht over het kanaal en de daken van de Stad. Onthaal onder de parasols picknick mogelijk

Onder de kunstenaars bewoners :
a. Bea Albers en Reggy Timmermans, videoinstallaties, b. Thomas Pâques, schilderijen
c. Marcel Rijdams, Urban Follys.
d. Ariane Herman, beeldhouwwerken

Genodigden: Al en Begga Balis, beeldhouwers, De Tuin der Onlusten


26. Le Centre Formation dAnimateurs (CFA)

Hopstraat 40 1000 Brussel

info@cfaasbl.be

za 10u tot18u

Le "Centre de Formation dAnimateurs" is een vereniging van animators, opleiders, onderwijzers, kunstenaars en sociaal-culturele werkers in diverse domeinen en houdt zich vooral bezig met het opleiden van gespecialiseerde socio-culturele animators voor een job in de theater
-en filmwereld. U kan er terecht bij de opleiders met al uw vragen en opmerkingen over de activiteiten van Le Centre Formation dAnimateurs of voor algemene informatie.


27. Mede-eigendom Fabriek

Papenvest 153

Za en zo 15u en 16u

Dit gebouw van 1200 m2 is via een gezamenlijke aankoop in het kader van een buurtcontract in het bezit gekomen van nieuwe eigenaars, die een bezoek aanbieden van de patio en van de woningen in verbouwing.

Wegens verbouwing zijn bezoeken aan dit gebouw slechts mogelijk met reservatie vooraf. Bel 0496 17 74 18 of stuur een E-mail naar cjeanjot@gmail.com


28. Atelier Laurent Gerbaud, ambachtelijke chocolaterie N

Dansaertcentrum, Aalststraat 7 - 1000 Brussel

www.chocolatsgerbaud.be

za en zo 10u- 17u30

Sinds een vijftal jaar combineert Laurent Gerbaud in zijn Brussels atelier chocolade en fruit. Geïnspireerd door een lang verblijf in China, creëert hij zeldzame combinaties van zoet en zout voor zijn unieke gamma chocoladerepen en in chocolade gedompeld fruit. Al deze exotische aromas komen tot uiting in een uitzonderlijke "grand cru" met 70% cacao. De chocolade-juweeltjes van Gerbaud worden gepresenteerd in een bijzonder fraaie verpakking die de producten helemaal tot hun recht laat komen: als geschenk zeer verleidelijk, als cadeautje voor jezelf onweerstaanbaar.


29. Impression du centre

Hopstraat 47 1000 Brussel

za en zo bezoeken om 10u, 11u, 12u tot 14u, 15u, 16u en 17u

Geleide bezoeken aan drie lofts in het kader van een collectieve aankoop van gebouwen in art-decostijl uit 1930 (ingeschreven op de bewaarlijst). Herbestemming van de drukkerij "lEcho" van de Beurs door milieuvriendelijke renovatie : minimale afbraak, recuperatie van regenwater, zonnepanelen, dakbeplanting, aanleg van een tuin, reservatie van een gemeenschappelijke zaal voor de bewoners

Beschrijving van de procedure van collectieve aankoop.

Reservatie verplicht

0496 17 74 18 of cjeanjot@gmail.com


30. Oude havenwijk, Brussel

Plaats van afspraak : voor de Zwarte Toren, Sint-Katelijneplein

zo om 14u

In de 16^e eeuw begint de Stad met de aanleg van een waterweg en de noodzakelijke haveninfrastructuur. Dit traject van La Fonderie volgt de sporen van de oude Haven van Brussel, die gedurende meer dan drie eeuwen een belangrijk deel was van de Vijfhoek. Het traject houdt op aan de nieuwe Haven van Brussel.

Reservatie verplicht : 0496 17 74 18 ou cjeanjot@gmail.com


31. BelleKoer

Kogelstraat 42 1000 Brussel

za 10u-18u

Bezoeken om 10u30, 12u, 14u en 16u (duur : ongeveer 15 minuten)

BelleKoer is een gebouw met een oppervlakte van 1000 m² dat het voorwerp heeft uitgemaakt van een collectieve aankoop, verdeeld in 4 wooneenheden.

De koer zal toegankelijk zijn teneinde de bezoekers de mogelijkheid te bieden het gebouw aan de binnenzijde te bekijken en informatie te vergaren over het project.

Drie mede-eigenaars stellen geleide bezoeken voor.

Reservatie verplicht voor geleide bezoeken: 0496 17 74 18 of cjeanjot@gmail.com


32en 33: Twee ontdekkingen van het rijke industriële erfgoed van Laken-centrum

www.laekendecouverte.be

za 10u15 en 14u15

De vzw Laken Op Ontdekking is een gidsenvereniging die werd opgericht in 1999 met het oog op de herwaardering van het opmerkelijke erfgoed van deze vroegere gemeente, die in 1921 bij Brussel werd gevoegd. Deze vereniging bestaat uit vrijwilligers, afkomstig uit Laken. De themas van deze geleide bezoeken voor het grote publiek, georganiseerd van april tot oktober, hebben vandaag de dag betrekking op het volledige gebied van Laken op de linkeroever van het kanaal.

Ieder bezoek zal de wezenlijke kenmerken belichten van de industriële, economische en sociale ontwikkeling van Laken-centrum onder impuls van de oprichting van de eerste zeehaven en de site van Thurn & Taxis en het verval van de haven vanaf de jaren 70. Dit was mede het gevolg van de afschaffing van de interne douanecontrole in Europa, de sterke opkomst van het vrachtverkeer en de toepassing van de « flow productie » (maximale beperking van de voorraad). Ieder parcours omvat een geleide rondleiding door de eigenaars in een industriegebouw dat volledig werd herbestemd.

32 De onmiddellijke omgeving van Thurn & Taxis. Vertrek : 10u15 duur 3u

Plaats van afspraak : Brug Bockstael-Jubilé aan de achterzijde van Thurn & Taxis.

Te bezichten : de loft in aanbouw « La Briqueterie » (laarzen aangewezen bij regenweer).


33 Paleizenstraat over de Bruggen Vertrek : 14u15 duur 3u

Plaats van afspraak : Brug van Laken, linkeroever, aan het Monument van de Arbeid.

Te bezichtigen : « Art et restauration », gespecialiseerd in de verkoop van kunstmeubelen.

Inschrijving verplicht op O496 17 74 18 of cjeanjot@gmail.com


34. Monument van de Arbeid, Constantin Meunier

Jachtenkaai, 1020 Laken

Het standbeeld van De Zaaier, symbool van vrede en arbeid, steekt uit boven de standbeelden van De Smid, De Mijnwerker, De Grootvader en De Moeder met kind. Dit massieve meesterwerk is een eerbetoon aan de arbeiders en werd reeds gerestaureerd. Het is omgeven door een klein park met prachtig uitzicht op het kanaal en de industrieterreinen. Dankzij een speciale fietsbrug kunnen tweewielers snel en probleemloos de overkant bereiken.


35. Koninklijke Marine Kadettenkorps :

Werkhuizenkaai 15 (binnenschip) 1000 Brussel

za en zo 10u 18u

Het Koninklijk Marine Kadettenkorps (KMK) is een vereniging die zich tot doel stelt de maritieme geest te bevorderen, meer bepaald de jongeren tussen 12 en 21 jaar in die zin te vormen door hen nautische kennis bij te brengen..

De vorming van de kadetten wordt op vrijwillige basis door burgers en militaire gegeven. De leden komen meestal uit het maritieme milieu en kunnen zo hun kennis en ervaring doorgeven aan de jongeren.

Als maritieme beweging zijn de activiteiten hoofdzakelijk nautisch: zeilen, roeien, duikinitiatie, varen met motor, schiemanswerk

Bezoek aan het lokaal van het Koninklijk Marine Kadettenkorps, voorstelling van de activiteiten en fototentoonstelling. Bezoek aan het schip (op de kade).


36. Sport Nautique Universitaire de lULB : SNUB Aviron

SNUB Aviron, Werkhuizenkaai 20 - 1000 Brussel.

http://www.snubaviron.be/

za om 14u30

De "Sport Nautique Universitaire de Bruxelles" is een Belgische roeiclub die roeisessies organiseert op het wateroppervlak over een lengte van een twintigtal kilometer langs het Koninklijk Paleis. Het vredige wateroppervlak en landelijk decor van Humbeek werd destijds overspoeld met reigers.

Een eerste volledige roeisessie duurt ongeveer 2 à 3 uur.

Het is een vereiste dat de deelnemers kunnen zwemmen !


37. Espace Godin

Werkhuizenkaai 155/1 1000 Brussel

http://www.yessir.be

za en zo 14u tot 16u

Omstreeks het midden van de XIXe eeuw past een industrieel, Jean-Baptiste-André Godin, geïnspireerd door de ideeën van Fourier en Saint-Simon, de beginselen van de sociale utopie op grote schaal toe door een werkplaats om te vormen tot een sociaal paleis. Op die manier wou hij tot een harmonieuzere samenleving komen: gezamenlijk wonen, zwembad, winkels voor de werknemers, tuin, kinderkamer, scholen en theaters, waarvoor hij uiteindelijk de Familistère creëerde, een "sociaal paleis" voor zijn werknemers. Tot 1968 bleef dit coöperatieve systeem werken. Na de oprichting van de Familistère van de gemeente Guise, creëerde Jean-Baptiste Godin in 1887 een zelfde werknemerspaleis in Brussel. Sinds 1972 is de fabriek gesloten. Alvorens over te gaan tot de renovatie van het bouwwerk opent De Familistère van Godin opent uitzonderlijk de deuren en biedt U een overzicht van de toekomstige plannen.

Het communicatiebureau Yes Sir zal U met plezier ontvangen om U haar activiteiten voor te stellen.


38. BRYC N

Clubhuis

Vilvoordsesteenweg 1- 1020 Brussel

http://www.bryc.info/

za en zo 10u30 tot 18u

De "Brussel Royal Yacht Club" stelt haar clubhuis open voor het grote publiek. De bar en het restaurant van het clubhuis, dat dateert van 1936, worden opengesteld voor bezoekers.


39. Begeleide wandeling door De Groene Wandeling NederOver-Heembeek

Plaats van afspraak : ingang van het Kluispark (Meudonpark) - bushalte 47 : Bosduifstraat

za om 10u en 14u - duur ±1u30

De geschiedenis van het kanaal op zoek naar de mysteries uit zijn verleden de huidige situatie en de projecten voor de toekomst.

Inschrijving verplicht : 0496 17 74 18 of cjeanjot@gmail.com


40. Het Meudonpark (Kluispark) en het kasteel Meudon

Een prachtig stukje groen aan de rand van de industriezone van Neder-Over-Heembeek. Het park dat het kasteel omringt, werd door de Stad Brussel heringericht en bevat een geogram dat U in een oogwenk tot een wereldreiziger maakt.


41. De " Royal Sport Nautique de Bruxelles 1865 " N

Vilvoordsesteenweg 170

1120 Brussel

http://royal1865.tritech.be/?q=node/view/8

za en zo 10u tot 18u

De "Royal Sport Nautique de Bruxelles 1865" is de oudste Brusselse roeiclub. Momenteel telt deze vereniging meerdere sportafdelingen, zoals Roeien, Tafeltennis, Basket, Tennis en binnenkort ook Badminton en Volleybal (sporthal in aanbouw).

De bezoekers krijgen de kans om een kijkje te nemen in de roeischool en de tafeltenniszaal. Het materiaal en de boten zullen er voorgesteld worden.

Op zaterdag en zondag zullen verschillende roeisessies en tafeltennisinitiaties gegeven worden om 11u, 14u, 15u30 en 16u30.

Voor deelname aan de roeisessies is het een vereiste dat de deelnemers kunnen zwemmen !

Inschrijving gewenst voor de verschillende sessies (beperkt aantal inschrijvingen)

op 0496 17 74 18 of cjeanjot@gmail.com


42. Belgian pneumaticlub

Clubhuis

Vilvoordsesteenweg 172 - 1120 Brussel

http://www.belgianpneumaticlub.be

za van 10u tot 16u

zo van 12u tot 18u

De leden van deze club van opblaasboten en RIBs, die dit jaar haar 30^e verjaardag viert, stellen voor om hun passie zelf te komen ontdekken. Op het programma staan een bezoek aan de boten, praktische beschrijving van het materiaal en technische aspecten van deze vorm van zeevaart. Aan de hand van fotoprojecties zullen de bezoekers een overzicht krijgen van de talrijke reizen die de club reeds gemaakt heeft.


43. Société Royale Union Nautique de Bruxelles

Clubhuis

Vilvoordsesteenweg 172 - 1120 Brussel

www.unb.be.tf/

za en zo 14u 18u

De club "La Société Royale Union Nautique de Bruxelles" is een vzw die als doel heeft iedereen te overtuigen aan sport te doen door de kunst van het roeien te promoten. De UNB bestaat sinds 1874 en het clubhuis van de vereniging, gelegen langs het kanaal, bezit de typische charme van de gebouwen opgericht in het begin van de 20^e eeuw. De leden zullen de activiteiten van haar club voorstellen en verschillende bezoeken organiseren.

Fotoparcours « Ville en ville, vie en ville, envie de ville »

www.quartierscommercants.be

De vzw Atrium Brussel-centrum stelt voor een aantal culturele evenementen te komen ontdekken die U de frisse zeelucht zullen doen opsnuiven zonder Brussel te verlaten !

De fototentoonstelling « Ville en vie, vie en ville, envie de ville », van Jim Sumkey staat in het teken van het stadsleven en maakt gebruik van de uitstalramen van een dertigtal handelszaken uit verschillende straten, zoals de Ortsstraat, de Dansaertstraat en de Lepagestraat, die van de Beurs naar het Kanaal leiden (de vroegere zeeroute). De tentoonstelling loopt tot 10 april.

Niet op het plan :

La Poudrière :

Vrij Onderzoekstraat 15 1070 Brussel

http://users.skynet.be/lapoudriere.org/

Geleide bezoeken op zaterdag om 14u en 16u en zondag om 10u30, 14u en16u.

Bezoek aan de vroegere gebouwen van de brouwerij Atlas en voorstelling van de activiteiten van de gemeenschap Emmaüs (vzw "La Poudrière") inzake recyclage en herwinning van goederen.

De gids van het parcours " LAir du Large "leidt U langsheen een deel van de oude zeeroute van de Stad met een rijke geschiedenis, heel mooie kerken en traditionele straten. Verkrijgbaar bij het bijkantoor van Atrium Brussel-centrum, Hallenstraat 3 te 1000 Brussel. Info op 02/218.22.49 of bruxelles centre@atrium.irisnet.be.

Enkele contactcentra voor Brussel, mijn Geheime Tip : "la Maison Hanséatique", "la Fresque marine", het café Walvis of "lAuberge du Cheval Marin".

terug naar het begin