Gemeente Voorschoten

Persberichten - Televisie-aandacht voor landelijk gebied Voorschoten, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg
Uitgebracht op: maandag 13 maart 2006

De serie Plattelanders van de NCRV besteedt zaterdag 25 maart op Nederland 1 om 17.00 uur aandacht aan wat er speelt rond het open en groene gebied van Voorschoten, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg. De serie, die door Mieke van der Weij wordt gepresenteerd, gaat in op zaken die spelen rond open en landelijke gebieden in Nederland. Aflevering 10 gaat over Haaglanden: stad en land.

In de tiende aflevering van Plattelanders gaat het over het groene landschap en de (ontsluiting van de) recreatieve mogelijkheden. In het weekend ontstaan namelijk steeds vaker files door de vele stadsbewoners die met de fiets achter op de auto het landelijk gebied intrekken. Eigenlijk is dat vreemd, want rond vrijwel iedere grote stad ligt nog een grote groene rand. Probleem is alleen dat je er zonder een grote omweg bijna niet komt. De regio Haaglanden is zich van dit probleem bewust en werkt aan het ontgrendelen van het nabijgelegen landelijk gebied. Dit gebeurt door de aanleg van groene routes vanuit het hart van de stad naar buiten én door de aanleg van fiets- en wandelpaden in het landelijk gebied. Geen eenvoudige opgave, omdat grote delen van de bestaande infrastructuur daarvoor moeten worden aangepast. Ook moet actief worden samengewerkt met organisaties in het landelijk gebied. Bovendien is deze regio één van de dichtstbevolkte van Nederland en wordt het steeds moeilijker om de groene gebieden open te houden.

Met Tijs Breuer van de Zuid-Hollandse Milieufederatie trekt Mieke van der Weij kriskras door Haaglanden. Hij laat haar zien welke gebieden nog groen zijn, maar ook welke gebieden verrommeld zijn en nu worden hersteld. Hij gaat daarbij onder meer naar Duivenvoorde en de Veenzijdse polder, waar de werkgroep cultuurhistorie van het Pact van Duivenvoorde uitlegt wat het landelijk gebied hier nu zo bijzonder maakt. Ook spreekt hij met mevrouw Hessels op haar buitenplaats Zuidwijk.


- einde bericht -