Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 14 maart 2006

Nieuwe stroming architecten vindt weg in de dynamische stad

Tentoonstelling 'DynamiCity - Tactieken voor de veranderende stad' in Zaal 3 van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), 25 maart t/m 11 juni 2006

Gebouwen alleen zijn niet voldoende om een stad te maken. Dat beweert een nieuwe groep architecten uit Spanje, Italië, Japan en Nederland. Zij vinden gebouwen te langzaam en steden te snel. Om in te kunnen grijpen in de dynamiek van de stad ontwikkelen zij nieuwe tactieken. Ze maken scenario's voor tentoonstellingen zo groot als Noord-Brabant, rijden met een tien meter lange bar door de stad of werken samen met bewoners om gebouwen aan te passen. Als representanten van deze beweging koos het NAi Chora (Nederland), Actar Arquitectura (Spanje), Stalker/ON (Italië) en Atelier Bow-Wow (Japan). Van 25 maart t/m 11 juni presenteren zij in de tentoonstelling 'DynamiCity - Tactieken voor de veranderende stad' hun nieuwe ideeën en strategieën.

'DynamiCity - Tactieken voor de veranderende stad' brengt vier groepen architecten bij elkaar die een nieuwe manier van denken over en visualiseren van stedelijke omgeving ontwikkelen. Daarmee worden zij voor het eerst herkend als behorend tot een eigen relevante stroming. Deze bureaus bieden een analyse die, anders dan te voren, de complexiteit van het stedelijk leven een plaats geeft. Hiervoor ontwikkelen zij methoden waarmee we de stad beter kunnen begrijpen, ervaren, beleven en gebruiken. In de tentoonstelling 'DynamiCity' laat ieder bureau met een project uit zijn oeuvre zien hoe het aan de hand van plattegronden, diagrammen, gemanipuleerde foto's en objecten de dynamische stad onderzoekt, analyseert en in kaart brengt. Atelier Bow-Wow stelt in een van de ruimtes in Zaal 3 onder meer een fiets tentoon die zowel dient voor snel transport van vracht door Tokio, als ook wordt ingezet als koffietafel of loungeplek bij gebrek aan cafés in de omgeving. In de ruimte die Stalker/ON inricht, kan de bezoeker bijvoorbeeld kijken naar uitzendingen van een tv-zender die het bureau heeft ingezet om de negatieve beeldvorming die de Romeinen hebben van het één-kilometerlange gebouw Corviale in Rome te beïnvloeden.

Guerrilla
Bureaus die door middel van tijdelijke bouwwerken, nieuwe kaarten en andere middelen zicht bieden op de hedendaagse dynamiek van de stad, zijn geen traditionele architectenbureaus. Ze vormen geen kritische 'school', maar hebben een bijna guerrilla-achtige werkwijze aangenomen waarin het maken van bouwwerken niet langer het middel is om de huidige metropool te kunnen begrijpen.

Symposium
De tentoonstelling 'DynamiCity' wordt geopend met het symposium 'Tactics for a Changing Metropolis' op zaterdag 25 maart van 14.00 - 17.00 uur. Tijdens dit openingssymposium van 'DynamiCity' zullen de vier bureaus zelf ingaan op hun werkwijze. Het symposium vindt plaats in het Auditorium van het NAi en wordt geleid door Aaron Betsky. De voertaal is Engels. Het is nodig voor het symposium te reserveren via www.nai.nl/inschrijven of telefonisch op 010-4401200.

> Meer over de deelnemende bureaus (PDF)

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

NAi persbeelden

Meer over het NAi

Bezoekinformatie

Tentoonstellingen in het NAi

NAi activiteitenprogramma (lezingen, excursies, etc.)

Laatste verandering: dinsdag, 14 maart 2006

overzicht persberichten overzicht persberichten naar de NAi voorpagina