Gemeente Barneveld


Gemeente start campagne tegen zwerfafval

Op zaterdag 25 maart, Landelijke Opschoondag, start ook de zwerfafvalcampagne Gemeente Barneveld: Schoon! Milieustraat Otelaar opent de poorten tussen 13.00 en 17.00 uur voor een open dag. De campagne tegen zwerfafval begint met activiteiten om het onderwerp weer bij de inwoners van de gemeente Barneveld bekend te maken. Wat is zwerfafval en waarom hebben we er zo'n hekel aan? Maar ook dat de oplossing voor het probleem zwerfafval eigenlijk heel eenvoudig is: geen afval meer van je af gooien maar in de vuilnisbak gooien!

Communicatieplan zwerfafval

De activiteiten voor zaterdag 25 maart staan beschreven in het communicatieplan zwerfafval. In het plan wordt communicatie als zelfstandig instrument in de 'strijd' tegen het zwerfafval ingezet. Er is gekozen om drie doelgroepen te benaderen. De eerste activiteiten spitsen zich toe op de inwoners van de gemeente Barneveld. De start van de activiteiten begint 's middags op 25 maart. De andere doelgroepen zijn de scholieren van het voortgezet onderwijs, vooral de fietsroutes die gebruikt worden en waar de bermen vol afval liggen. En de derde doelgroep zijn de recreanten/toeristen. Voor deze twee doelgroepen worden de activiteiten verder uitgewerkt. De komende jaren zal er dus steeds met specifieke acties aandacht voor zwerfafval gevraagd worden. Een ander instrument in de strijd om zwerfafval is bijvoorbeeld handhaving. Hierover vindt nog overleg plaats om dit instrument te intensiveren. Voor de graffiti verwijdering is inmiddels een plan van aanpak gereed.

Activiteiten gemeente Barneveld

De zwerfafvalcampagne begint op zaterdag 25 maart voor alle inwoners van de gemeente Barneveld. De kern Barneveld krijgt dit eerste jaar de hoofdrol. In het centrum van Barneveld vinden verschillende activiteiten plaats. Wethouder A. de Kruijf start de activiteiten met het aankondigen van het Barneveld Schoon Orkest. Dit speciale orkest treedt om 14.00 uur op. Het bestaat uit 12 leerlingen slagwerk van de Muziekschool onder leiding van docent Gert Bomhof. De instrumenten bestaan uit kliko's, verkeersborden en olievaten. Het optreden vindt plaats op het pleintje bij de Catharinakerk aan de Langstraat. Joo en Koo, de vuilnismannen (theater Ondersteboven) lopen die middag door het centrum van Barneveld om eens even een flinke schoonmaak actie te houden. Uiteraard gaat dit met enig spektakel gepaard

Aan de wijkplatforms (in totaal 16 in de gemeente Barneveld) en politieke partijen is gevraagd of zij mogelijkheden zien om op die zaterdagmiddag met een paar mensen een locatie in hen eigen buurt uit te zoeken waar zwerfafval geprikt kan worden. Om 16.00 uur zijn zij dan van harte welkom op Milieustraat Otelaar voor een afsluitende bijeenkomst.

Dit jaar spelen de activiteiten zich vooral af in de kern Barneveld, maar het is de bedoeling dat jaarlijks in maart een (of twee) dorpen in de belangstelling komen te staan tijdens de opschoondag.

Open Dag Milieustraat Otelaar

Op zaterdagmiddag 25 maart tussen 13.00 en 17.00 opent Milieustraat Otelaar de poort om er eens op je gemak een kijkje te nemen. De koffie en thee met krentenwegge staan klaar! Wat wordt er nu verzameld in het Klein Chemisch Afvaldepot en waarom? Waarom staan er allemaal containers om hout, restafval, tapijt, asbest apart in te leveren? Vragen waarop u het antwoord krijgt! Voor de kinderen is het helemaal een feest: zij kunnen spelletjes doen 'zwerfafval prikken' en 'afvalscheiding'. Er staat een springkussen klaar en natuurlijk iets lekkers, een zakje popcorn. Verder is ook de Kringloopwinkel De Vallei aanwezig om spullen te verkopen. Kortom, de moeite waard om een bezoekje te brengen! Om 16.30 treedt het Barneveld Schoon Orkest ook nog op!

Overzicht programma voor zaterdag 25 maart

13.00 uurStart Open middag Milieustraat Otelaar aan de Otelaarseweg 19 in Barneveld

Voor iedereen die eens op zijn of haar gemak een kijkje achter de schermen wil nemen van de milieustraat. Hoe ziet nu zo'n Klein Chemisch Afval depot eruit? Waarom wordt al het grof afval gescheiden ingezameld? Wat maken ze nu van die berg tuinafval in de bunker? Welke afvalsoorten kun je gratis wegbrengen en wanneer heb je een stortpas nodig? Allemaal vragen waarop u antwoord krijgt! De koffie met iets lekkers staat klaar en voor de kinderen is er van alles te doen! Een wedstrijdje zwerfafval prikken, een spelletje ''ieder stukje afval zijn eigen afvalbak' en een springkussen voor de kleintjes! Voor alle kinderen is er een zakje popcorn en wat drinken. Kringloopwinkel De Vallei gaat spullen verkopen op de open dag van Milieustraat Otelaar, wie weet, treft u nog iets aardigs aan voor een zacht prijsje!

14.00 uurOptreden van het Barneveld Schoon Orkest (BSO) in het centrum van Barneveld!

Wethouder A. de Kruijf, van o.a. milieu geeft het startsein voor de campagne tegen zwerfafval en kondigt het speciale BSO orkest aan. Dit orkest bestaande uit 12 leerlingen van de Muziekschool Barneveld onder leiding van slagwerkdocent Gert Bomhof brengt een speciaal gecomponeerd muziekstuk ten gehore! De instrumenten bestaan uit minicontainers, verkeersborden en een olievat. Het optreden vindt plaats op het pleintje voor de Catharinakerk. Vanaf 14.00 uur zijn ook Joo en Koo (theatergroep Ondersteboven) te vinden in de winkelstraten van Barneveld. Zij zullen op een ludieke manier het winkelend publiek vermaken!

14.00 uurDe start van de grote opschoonactie in de hele gemeente Barneveld.

De 16 wijkplatforms en het speciale schoonmaakteam van Oldenbarneveld zijn gevraagd met groepjes een bepaalde locatie in wijk of dorp ontdoen van zwerfafval. Ook aan de politiek is medewerking gevraagd, zij zullen meeprikken met de wijkplatforms.

15.00 uurOpnieuw een optreden van het BSO!

16.00 uurDe werkdag voor Joo en Koo zit erop, zij zullen moe maar voldaan huiswaarts keren..

16.00 uur Afsluiting opschoonactie op Milieustraat Otelaar

De vrijwilligers van de wijkplatforms worden verwacht op Milieustraat Otelaar waar de volle zakken afval ingeleverd kunnen worden en waar als afsluiting wethouder A. de Kruijf de deelnemers zal inlichten over de behaalde resultaten. Voor de vrijwilligers staan een drankje en een hapje klaar en een aardigheidje om mee te nemen naar huis.

16.30 uurOpnieuw een optreden van het Barneveld Schoon Orkest! Dit keer op milieustraat Otelaar!

17.00 uurAfsluiting

Mutatiedatum 14/03/2006

Naar de vorige pagina