Week NLSchoon prijzen Zwerfafval Innovatie Award in Rotterdam

Stichting nederland schoon

http://www.nederlandschoon.nl

PERSUITNODIGING

Week NLSchoon prijzen Zwerfafval Innovatie Award in Rotterdam Tevens vertolking anti-zwerfafvallied door Jeugdmusical Amsterdam

Den Haag, 16 maart 2006 - Op maandag 20 maart a.s. vindt in het stadhuis van Rotterdam de prijsuitreiking van de Zwerfafval Innovatie Award plaats. Dit is een prijs voor ontwerpers met de beste oplossing voor de aanpak van zwerfafval. De prijsuitreiking vindt plaats in het kader van de Week van Nederland Schoon, die dit jaar voor de vierde maal georganiseerd wordt. In alle steden vertolken diverse koren een speciaal anti-zwerfafvallied. Daarnaast laten de te bezoeken gemeenten voorbeelden van hun lokale zwerfafvalaanpak zien. SBS6-presentatrice Cilly Dartell is het gezicht van de Week. Ook dit jaar worden er vijf steden bezocht. Na Rotterdam zijn dit achtereenvolgens Haarlem, Arnhem, Zwolle en Tilburg. De Week van Nederland Schoon wordt dit jaar voor het eerst afgesloten met de Landelijke Opschoondag op 25 maart a.s. Op deze dag steken vrijwilligers in 71 gemeenten door heel Nederland de handen uit de mouwen voor een schone leefomgeving. Hierbij worden zij ondersteund met materialen van NederlandSchoon.

Deelnemers aan de Zwerfafval Innovatie Award zijn de afgelopen maanden uitgedaagd om een vernieuwing te bedenken op het gebied van verpakkingen of voorzieningen die kauwgom of peuken tegengaan. Uit alle inzendingen zijn door een jury in een eerder stadium negen finalisten gekozen. Op 20 maart wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt. Stichting Nederland Schoon helpt de winnaar bij het op de markt brengen van het idee.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking vertolken twee koren een door Clous van Mechelen gecomponeerd anti-zwerfafvallied. Allereerst is het de beurt aan Jeugdmusical Amsterdam, een groep kinderen die met musicalvoorstellingen het land door reizen. Ook koor Havenlicht brengt het lied ten gehore. Daarna licht milieuwethouder Bolsius de Rotterdamse zwerfafvalaanpak toe. Hij laat hierbij voorbeelden zien van de Rotterdamse 'Waarom?Daarom!'-campagne.

Programma Rotterdam, 20 maart

13.00 uur: Ontvangst genodigden in stadhuis Rotterdam
13.30 uur: Start programma op bordes stadhuis, welkomstwoord en opening door Cilly Dartell, presentatrice Week
13.35 uur: Toespraak Marielle van Aggelen, directeur NederlandSchoon 13.40 uur: Uitvoering anti-zwerfafvallied door Jeugdmusical Amsterdam 13.45 uur: Vraaggesprek tussen Cilly Dartell en wethouder Bolsius over lokale aanpak zwerfafval
14.00 uur: Uitvoering anti-zwerfafvallied door koor Havenlicht 14.15 uur: Start programma Zwerfafval Innovatie Award in Commissiezaal stadhuis
14.20 uur: Vraaggesprekken met finalisten
14.50 uur: Voorlezen juryrapport
14.55 uur: Prijsuitreiking
15.00 uur: Afsluiting door Cilly Dartell

Wij nodigen u van harte uit om op maandag in Rotterdam bij de Week van Nederland Schoon aanwezig te zijn. Ook op de overige dagen in de week bent u natuurlijk van harte welkom. Het programma ziet er als volgt uit:

Maandag 20 maart Rotterdam, Stadhuis Coolsingel:
Prijsuitreiking Zwerfafval Innovatie Award,
uitleg gemeenteaanpak Rotterdam en optreden koor Havenlicht

Dinsdag 21 maart Haarlem, Oude Groenmarkt:
Afsluiting opschoonactie kinderen en optreden Jeugdmusical Amsterdam

Woensdag 22 maart Arnhem, Jansplein:
Optreden koor Toonkunst Arnhem en uitleg gemeenteaanpak Arnhem

Donderdag 23 maart Zwolle, Grote Kerkplein:
Start winkeliersproject en optreden zanggroep Piet Backers

Vrijdag 24 maart Tilburg, Besterdplein:
Onthulling afvalbakken winkeliers, opschoonactie bewoners en optreden koor Nieuwe Lente

Zaterdag 25 maart Landelijk/Schoonhoven:
Landelijke Opschoondag 2006

Stichting Nederland Schoon
Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB. NederlandSchoon zet zich in voor de preventie en bestrijding van zwerfafval.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marielle van Aggelen, directeur Nederland Schoon, telefoon: 06- 53851384 of 070-3042080.