Stichting nederland schoon

http://www.nederlandschoon.nl

PERSINFORMATIE

Week van Nederland Schoon: 'Gumbox' wint Zwerfafval Innovatie Award Tevens vertolking anti-zwerfafvallied door Jeugdmusical Amsterdam

Rotterdam, 20 maart 2005 - De 'Gumbox' van ontwerper Sebastiaan van Rijsewijk is de winnende inzending van de Zwerfafval Innovatie Award. Deze prijs voor ontwerpers met de beste oplossing voor de aanpak van zwerfafval, werd vandaag in het stadhuis van Rotterdam uitgereikt. De bijeenkomst vond plaats in het kader van de Week van Nederland Schoon, die dit jaar voor de vierde maal georganiseerd wordt. In alle steden vertolken diverse koren een speciaal anti-zwerfafvallied. Daarnaast laten de te bezoeken gemeenten voorbeelden van hun lokale zwerfafvalaanpak zien. SBS6-presentatrice Cilly Dartell is het gezicht van de Week. Ook dit jaar worden er vijf steden bezocht. Na Rotterdam zijn dit Haarlem, Arnhem, Zwolle en Tilburg. De Week van Nederland Schoon wordt dit jaar voor het eerst afgesloten met de Landelijke Opschoondag op 25 maart a.s. Op deze dag steken vrijwilligers in 71 gemeenten door heel Nederland de handen uit de mouwen voor een schone leefomgeving. Hierbij worden zij ondersteund met materialen van NederlandSchoon.

Deelnemers aan de Zwerfafval Innovatie Award zijn de afgelopen maanden uitgedaagd om een vernieuwing te bedenken op het gebied van verpakkingen of voorzieningen die kauwgom of peuken tegengaan. De 'Gumbox' is een innovatieve verpakking die mensen moet aansporen om de gebruikte kauwgom niet op straat te gooien. In de verpakking is een draaischijf verwerkt, waarmee steeds een vakje met een nieuw stukje kauwgom te voorschijn gehaald kan worden. Als de kauwgom op is, kan hij weer terug in het vakje worden geplaatst en weggedraaid worden.

De tweede prijs is toegekend aan de 'Boetseergom' van Wendymay Tiktak, Hans van der Zee en Neils Tiktak. Deze kauwgomverpakking heeft een uitgespaarde ruimte voor uitgekauwde kauwgom. Deze ruimte fungeert als mal. Wanneer je de kauwgom uit de mal haalt, heb je ongemerkt een klein beeldje geboetseerd. De derde prijs is gegaan naar de 'Easypack' van Willemijn Geijzendorffer. Dit is een aanpassing op het bestaande sigarettenpakje. Op een speciaal doofvlak in het pakje kan een peuk worden uitgemaakt. Daarna wordt hij in een speciale ruimte in het pakje geschoven. Wanneer alle sigaretten opgerookt zijn, gooi je het pakje en de peuken tegelijkertijd weg. Stichting Nederland Schoon, de organisator van de wedstrijd, helpt de winnaar bij het op de markt brengen van het idee.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking, verzorgde de Stichting Jeugdmusical Amsterdam een vertolking van een anti-zwerfafvallied. Dit lied is speciaal voor de Week van Nederland Schoon gecomponeerd door Clous van Mechelen. Hierna lichtte wethouder Bolsius de Rotterdamse zwerfafvalaanpak toe. Hij liet hierbij voorbeelden zien van de Rotterdamse 'Waarom?Daarom!'-campagne.

Wij nodigen u van harte uit ook op de overige dagen in de week aanwezig te zijn. Het programma ziet er als volgt uit:

Dinsdag 21 maart Haarlem, Oude Groenmarkt:
Afsluiting opschoonactie kinderen en optreden Jeugdmusical Amsterdam

Woensdag 22 maart Arnhem, Jansplein:
Optreden koor All Friends en uitleg gemeenteaanpak Arnhem

Donderdag 23 maart Zwolle, Grote Kerkplein:
Vrijwilligers in het zonnetje, aankondiging graffitiproject en optreden zanggroep Piet Backers

Vrijdag 24 maart Tilburg, Besterdplein:

Onthulling afvalbakken winkeliers, opschoonactie bewoners en optreden lokaal koor

Zaterdag 25 maart Landelijk/Schoonhoven:
Landelijke Opschoondag 2006. Schoonhoven:
optreden fanfare Tavenu en Jeugdmusical Amsterdam

Stichting Nederland Schoon
Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB. NederlandSchoon zet zich in voor de preventie en bestrijding van zwerfafval.

Voor de redactie:

Van de uitreiking is een foto beschikbaar via de beeldbank van ANP perssupport.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marielle van Aggelen, directeur Nederland Schoon, telefoon: 06- 53851384 of 070-3042080.