Gemeente Leiden

Eerste Landelijke Opschoondag

Op 25 maart vindt de eerste Landelijke Opschoondag plaats. Deze opschoondag is de afsluiting van de landelijke Week van Nederland Schoon, die dit jaar in verband met het opschoonthema plaatsvindt aan het begin van het voorjaar: van 20 t/m 25 maart. In talloze Nederlandse gemeenten steken vrijwilligers de handen uit de mouwen voor een schone leefomgeving. Ook in Leiden staan een groot aantal opschoonacties gepland. De gemeente Leiden stelt voor de deelnemers materialen als vuilniszakken, afvalprikkers en handschoenen beschikbaar. Ook zorgt de sector Wijkbeheer voor het afvoeren van het verzamelde afval.

Enkele voorbeelden van acties tijdens deze week:
De Lorentzschool gaat op Boomplantdag (woensdag 22 maart) eerst een aantal jonge bomen (populieren) planten om daarna de wijk in te trekken en zwerfafval op te ruimen. Ook allerlei andere Leidse scholen, verengingen en organisaties steken de handen uit de mouwen. Atletiekvereniging Leiden houdt bijvoorbeeld een intensieve opruimactie in de Leidse Hout en mensen van daklozenopvang Binnenvest gaan een middag zwerfafval opruimen in de binnenstad. Op scholen krijgen leerlingen voorafgaand aan de opruimactie een gastles van medewerkers van Wijkbeheer over het beheer van de openbare ruimte.

Acties:

Dinsdag 21 maart Schoonmaakactie met ROC-Leiden aan de Ter Haarkade, 120 leerlingen. De leerlingen van deze school maken al wekelijks de omgeving van de school schoon, maar nog nooit op deze schaal.

Woensdag 22 maart Opschoonactie in de Mors met onder meer LWO, Portaal, buurtcentrum, jeugdwerk, en een aantal basisscholen.

22 maart Actie met het Lorentzschool, gecombineerd met Nationale Boomplantdag. Eerst gaan 95 leerlingen in groepjes bomen planten en daarna volgt de schoonmaakactie. Lespakket over zwerfafval wordt behandeld in de lessen.

Vrijdag 24 maart Stichting Binnenvest gaat met een ploeg van 20 dak- en thuislozen een middag schoonmaken in de Zeeheldenbuurt.

24 maart Actie met Speciaal Basisonderwijs De Marke (Stadsdeel Zuid) De hele week zal het onderwerp 'Zwerfafval' in de lessen behandeld worden (lespakket van Nederland Schoon). Vrijdagmiddag verzorgt Youp van Hees (Wijkbeheer) een gastles, waarna er zwerfaval geruimd wordt in de omgeving.

25 maart (zaterdag) Buurtschoonmaak in de wijk Vlietkaap i.s.m. met Halt- jongeren. Ook zullen bloemen geplant worden in de wijk.

25 maart (zaterdag) Actie met taakgestraften o.l.v. Harry Schreuder (Wijkbeheer) in Stadsdeel Zuid

25 maart (zaterdag) Schoonmaakactie van atletiekvereniging Leiden in de Leidse Hout. Schoonmaken van atletiekbanen en omgeving. Ook verwijderen van zwerfvuil uit sloten in de omgeving.

Nadere Informatie voor de pers (