Gemeente Tilburg

21-3-2006
Verkoopexpositie: 55 Tilburgse kunstenaars in De Pont Unieke actie om geld in te zamelen voor Monument Tegen Zinloos Geweld

Aan de verkoopexpositie in museum de Pont om bij te dragen aan het Monument Tegen Zinloos Geweld werken 55 Tilburgse kunstenaars mee. Het gaat voornamelijk om professionele kunstenaars, maar ook een aantal amateurkunstenaars hebben werk beschikbaar gesteld. Van 25 maart tot en met 1april worden hun kunstwerken tentoongesteld en kunnen bezoekers zich inschrijven om een werk te kopen.

De kunstwerken worden verkocht voor 200,- per stuk en de gehele opbrengst gaat naar het Monument Tegen Zinloos Geweld. Deze feestelijke afsluiting en overdracht van de kunstwerken is op zondag 2 april.

Op de oproep om deel te nemen aan de verkoopexpositie hebben 55 kunstenaars gereageerd. Het gaat voornamelijk om tweedimensionaal werk, zoals olieverf en acryl, verder zijn er aquarellen, collages, glas-in-lood en hebben ook fotografen werk geleverd. Daarnaast is er ook ruimtelijk werk zoals keramiek en brons.
Deze kunstenaars komen allemaal uit (de omgeving van) Tilburg. Hun werk wordt anoniem geëxposeerd, pas tijdens de feestelijke afsluiting op zondag 2 april worden de namen van de kunstenaars bekend gemaakt.

Bezoekers kunnen de expositie bezoeken en zich inschrijven op één of meerdere kunstwerken. Museum de Pont is geopend op dinsdag t/m zondag tussen 11:00 en 17:00 uur, het museum is maandag gesloten. De expositie in het auditorium is gratis toegankelijk tussen zaterdag 25 maart en zondag 2 april. Tot en met zaterdag 1 april kunnen bezoekers zich inschrijven voor een kunstwerk.

Op 2 april is de feestelijke afsluiting van de expositie. Dan worden de namen van de kunstenaars bekend gemaakt en de kunstwerken worden overgedragen aan de kopers. Als meerdere mensen zich ingeschreven hebben op hetzelfde kunstwerk, wordt het onder toeziend oog van een notaris verloot onder de ingeschrevenen.
Kunstwerken waarop niet ingeschreven is worden alsnog per opbod verkocht evenals de affiche die Marc Mulders voor deze verkoopexpositie gemaakt heeft.

Deze expositie is een resultaat van initiatieven van Tilburgse kunstenaars in samenwerking met museum de Pont, gemeente Tilburg en de NBKS. De opbrengst wordt geheel gebruikt ter financiering van het Monument Tegen Zinloos Geweld. Het grootste deel van de kosten voor dit monument wordt door acties uit de Tilburgse samenleving bijeengebracht.
Het monument is ontworpen door kunstenaar Guido Geelen en wordt 5 mei 2006 onthuld op het Willemsplein in Tilburg. Meer informatie is te vinden op www.depont.nl en www.tilburgerstegenzinloosgeweld.nl.