Gemeente Tilburg

Datum
22 maart 2006

Beoogde coalitie nodigt uit voor discussie

Discussiebijeenkomst: "Kritiek burger omzetten in actiepunten voor Tilburg"

Op zaterdag 25 maart a.s. organiseren de beoogde coalitiepartijen een bijzondere discussiebijeenkomst in wijkcentrum De Poorten. "Aan een aantal mensen uit de wetenschap en de Tilburgse praktijk leggen wij de bovenstaande vraag voor," aldus Jan Hamming (PvdA, op dit moment grootste partij in de raad). "Minstens vijf actiepunten voor het nieuwe collegeprogramma moet deze discussiemiddag opleveren."

De verkiezingsuitslag toont onder andere winst voor links maar laat ook stevige kritiek op de gemeente zien. "Mensen ergeren zich aan de verregaande bureaucratie en de manier waarop de overheid communiceert. Ook het gebrek aan mogelijkheden om invloed uit te oefenen en zelf initiatieven te kunnen ontplooien, irriteert, "aldus Jan Hamming. "Mensen die initiatief willen nemen (denk aan de Hall of Fame of de UNION in de Kruidenbuurt) lopen tegen een enorme hoop rompslomp aan. Dat demotiveert enorm." Dat moet ècht anders, volgens Hamming. Vandaar dat de beoogde coalitiepartijen daar met een aantal experts en ervaringsdeskundigen uit Tilburg en daarbuiten over door willen praten. Uiteraard krijgt de zaal ook de gelegenheid om haar zegje te doen. Gedurende anderhalf uur ondervragen de vertegenwoordigers van de coalitiepartijen deze deskundigen. De volgende vragen liggen voor. Hoe zorg je ervoor dat burgers zich beter en directer betrokken voelen bij het bestuur van de stad? Hoe geef je Tilburgers meer invloed op de besluitvorming? Wat zijn obstakels om het anders te doen, wat zou er moeten gebeuren om die obstakels op te ruimen? Hoe krijgen burgers meer ruimte om zelf vorm en inhoud aan hun dromen en zorgen te geven?

Voor het discussiepanel van zaterdag zijn gevraagd: Jan Jansen (dorpsraad Udenhout), Bert Mulder (wijkraad Reeshof), Wim van den Donk (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid), Pieter Tops (Universiteit van Tilburg), Willie van Eijs (Kruidenbuurt), Ergül Kaygun (Werken aan de Stad/Tilburg Noord) en een jongerenambassadeur.

De openbare bijeenkomst wordt gehouden in De Poorten (Hasselstraat) en begint om 13.30 uur, verwachte eindtijd 16.00 uur. Iedereen is van harte welkom.

De toegang is uiteraard gratis.

Heeft u een goed idee dat naar uw mening kan bijdragen aan een snelle en goede coalitie in Tilburg of iets dat het bestuur van de stad ten goede komt, mail dan naar nieuwecoalitie@tilburg.

Lees meer over de coalitieonderhandelingen op www.tilburg.nl/nieuwecoalitie. In dagboekvorm doet Jan Hamming ook verslag van de onderhandelingen op zijn persoonlijke site. Nieuwsgierig? Lees meer op: www.tilburg.nl/hamming.

---- --