Universiteit Maastricht

23 maart 2006
Meet the president tijdens Open Dag UM
Collegevoorzitter Jo Ritzen adviseert aankomend studenten in de poort

Gekleed in een UM-shirt met rugnummer één staat Jo Ritzen, collegevoorzitter van de Universiteit Maastricht, aankomend studenten te woord tijdens de Open Dag op zaterdag 25 maart. Meet the president luidt de actie, waarbij de oud-minister van onderwijs op vier locaties de studentenvoorlichters een handje helpt. Jo Ritzen grijpt de gelegenheid ook aan om meer te weten te komen over de motivatie en interesses van aankomend studenten. Passen zij bij de UM en andersom? In de visie van de UM een eerste stap in een adequate begeleiding van aankomend studenten.

Tijdens een Open Dag oriënteren aankomend studenten zich op hun toekomstige studie. Ze proeven de sfeer van de universiteit en kijken of zij zich thuis voelen bij die sfeer en het (studie)aanbod. Andersom gebeurt dat tot nu toe mondjesmaat. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) distantieerde zich onlangs nog van het fenomeen selectie voor de poort, waarbij een VWO-diploma niet vanzelfsprekend een toegangskaartje voor een universiteit is. Sommige universiteiten experimenteerden al met aanvullende toelatingsonderzoeken.

De Universiteit Maastricht vindt het belangrijk dat de juiste student op de juiste plaats terecht komt en vindt het daarom ook haar plicht om aankomend studenten te adviseren bij hun keus voor een studie of een universiteit. Selectie in de poort zien wij niet als middel om studenten buiten de deur te houden op basis van hun VWO-cijfers, maar als een eerste stap in het begeleiden van aankomend studenten, aldus Jo Ritzen. Ik verheug me er daarom zeer op om in gesprek te komen met de studenten die aan de beste universiteit van Nederland willen komen studeren. De UM wil de komende jaren een actieve bijdrage leveren aan het anders dan tot nu toe invullen van het fenomeen selectie in de poort, omdat de universiteit van mening is dat er met het oog op studentenbegeleiding waardevolle elementen in zitten.

Het programma van Jo Ritzen tijdens de Open Dag is als volgt: 10.15 11.00 uur: Informatiemarkt Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde, Tongersestraat 53 11.30 12.00 uur: Informatiemartk Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Bouillonstraat 1-3
12.15 13.00 uur: Mensa/restaurant, Universiteitssingel 40 13.00 14.00 uur: Informatiemarkt Universiteitssingel 40

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Femke Kools, tel. 043 3885230, e-mail Femke.kools@ssc.unimaas.nl De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/