Gemeente Hilversum

Ook stappen doen we veilig

24 maart 2006
Komend weekend zullen de horeca-ondernemers van de Groest en omgeving extra aandacht besteden aan 'veilig uitgaan'. Op zaterdagavond 25 maart, tussen 22.00 en 23.00 uur, worden er 1000 T-shirts uitgereikt met het opschrift 'Ook stappen doen we veilig'. Café- en restaurantbezoekers die het T-shirt dragen, maken kans op enkele prijzen die door de afdeling Hilversum van Koninklijke Horeca Nederland beschikbaar zijn gesteld.

Het idee om op deze manier de veiligheid bij het uitgaan op een positieve manier onder de aandacht te brengen, komt van Mirjam Hagenaar. Zij heeft op 6 maart jl. uit handen van Burgemeester Bakker de prijs 'Veilig Uitgaan 2006' ontvangen. Mirjam Hagenaar is de tweede prijswinnaar van de prijs 'Veilig Uitgaan'. Vorig jaar viel de prijs in handen van Sarah van Dijk voor haar idee van vrouwelijke portiers.

Afspraken
De gemeente Hilversum doet haar best om het uitgaansleven voor iedereen leuk en veilig te maken en te houden. Dat kan alleen als iedereen daaraan meewerkt, zowel organisaties als bezoekers. Daarom zijn er de afgelopen jaren, in de vorm van convenanten afspraken gemaakt met de afdeling Hilversum van Koninklijke Horeca Nederland, politie, brandweer, justitie en de horecaondernemers.

Nog veiliger
Om te kijken of de afspraken werkelijk effect hebben zijn in oktober 2004 (0-meting) en in juli 2005 (1-meting) enquêtes gehouden op de Groest en omgeving. Daaruit bleek dat het percentage horeca-bezoekers die zich op weg van café naar huis nooit of meestal niet onveilig voelen, is gestegen van 58,5% naar 65%. Ook het percentage respondenten dat de veiligheid wil vergroten door geen aanstoot te geven, steeg van 26 naar 39%. Meer dan de helft van de ondervraagden (52%) vindt dat het uitgaan in het centrum van Hilversum nog veiliger zou moeten.