Gemeente Dordrecht


Perbericht
voor het concert op zaterdagmiddag 25 maart in de Grote Kerk te Dordrecht

40 JAAR TORENMUZIEK

Dordrecht - Aanstaande zaterdagmiddag 25 maart vindt om 15.00 uur een uniek concert plaats in de Grote Kerk. Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart bespeelt zijn rijdende Concert Carillon in samenspel met het Nederlands Torenmuziek Ensemble, Brassband Schoonhoven en organist Cor Ardesch. Tijdens dit concert zal burgemeester R.J.G. Bandell een muziekbundel overhandigen met Bach-arrangementen van stadsbeiaardier Henry Groen. Het concert vindt plaats op de dag dat alle Nederlandse beiaardiers in Dordrecht bijeen komen voor de jaarvergadering van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging. Het concert wordt voorafgegaan met muziek op de grote beiaard van de toren en met klokluiden voor vrijwilligers.

Dit feestelijke concert is het startpunt van de activiteiten rond het jubileum '40 jaar Torenmuziek Dordrecht'. De beiaard van de Grote Kerk werd in 1966 in gebruik genomen door voormalig stadsbeiaardier Jaap van der Ende. In de zomermaanden vinden sindsdien concerten plaats waar een keur van beiaardiers uit binnen en buitenland aan deelnemen. De Dordtse Beiaardkring is de grootste carillonvereniging ter wereld en zowel jong als oud weten inmiddels hun weg naar de beiaard te vinden. In 't Klockhuys aan de voet van de toren, is het Carillon Instituut Nederland gevestigd. Dit is een erkende beroepsopleiding voor beiaardiers. Sinds 1993 wordt de beiaard wekelijks bespeeld door stadsbeiaardiers Henry Groen en Boudewijn Zwart. Wegens ernstig hersenletsel is Henry Groen sinds december 2003 niet meer in staat zijn werkzaamheden te verrichten. Als herinnering aan zijn muzikale activiteiten, presenteert burgemeester Bandell een muziekbundel waarin bewerkingen van Henry Groen zijn opgenomen. Deze bundel is voor alle beiaardiers te koop. Op deze manier zal de muziek van Henry Groen over de verschillende Nederlandse steden blijven klinken.

Brassband Schoonhoven is koploper in het hoogste klassement van brassbands te Nederland en behoort tot de absolute top. Samen met Boudewijn Zwart treden zij in heel Europa op, waarbij de beiaardier zijn eigen rijdende Concert Carillon bespeelt. Dit is een echt carillon met 50 bronzen klokken en een totaalgewicht van 3000 kg. Het bijzondere van deze beiaard is, dat het instrument ook binnen opgesteld kan worden. Zaterdagmiddag zal het instrument voor het eerst klinken in de sfeervolle ambiance van de Grote Kerk en te horen zijn in samenspel met de vijf blazers van het Nederlands Torenmuziek Ensemble. Organist Cor Ardesch treedt op met muziek van Bach en met een improvisatie over thema's van Henry Groen. Het concert dat om 15.00 uur begint, is gratis toegankelijk. Let op: de Grote Kerk is niet verwarmd!

Einde bericht

Bijlage: Foto 'Boudewijn Zwart bespeelt het rijdende Concert Carillon in de Grote Kerk te Dordrecht' (fotograaf Hans Breuer)

Nadere persinformatie:
Boudewijn Zwart
Stadsbeiaardier van Dordrecht
e-mail: info@bellmoods.com
GSM: 06 - 5342 5680


---- --