Nederlandse Kottervisserij in beeld 1940-1959

URK, 20060320 -- Op zaterdag 25 maart aanstaande zal Jurie van den Berg het eerste exemplaar van zijn fotoboek over de Nederlandse kottervisserij presenteren. De introductie vindt om 16.00 uur plaats in het Visserijmuseum, Wijk II 2-4, te Urk.


Kottervisserij
In vroeger tijden was de visserij erg belangrijk voor Nederland. In veel plaatsen was deze industrie ooit de belangrijkste bron van inkomsten en werkten bijna alle inwoners in de visserij, visverwerking of de hieraan gerelateerde bedrijven. Veel vissersplaatsen met een grote omvangrijke vloot zijn helemaal uit de visserij verdwenen, en heden ten dage is het voor de huidige kottervloot niet makkelijk.
Door alle beperkingen, kortingen en regels is er veel veranderd. Gesloten gebieden, quota-kortingen, sanering, gasolieprijs en natuur- en milieuorganisaties die nadrukkelijk de publieke opinie beïnvloeden (en de politiek) hangen als het zwaard van Damocles boven deze bedrijfstak. De toekomst zal uitwijzen hoe de huidige kottervloot daarmee omgaat.
Het fotoboek Nederlandse Kottervisserij in beeld 1940-1959 laat de ontwikkeling zien die net voor en na de Tweede Wereldoorlog in gang werd gezet. De auteur Jurie van den Berg, is geboren en getogen in Urk. Zijn beide grootvaders, Jurie van den Berg (rooie Juut) en Albert Romkes (Appien van de 2), hebben een hoofdrol in de kottervisserij gespeeld.
Mensen die met beperkte technische en nautische middelen toentertijd toch als goede vissers bekend stonden, en aan de wieg hebben gestaan van de opbouw van de vissersvloot van Urk.

Meer informatie over het boek vindt u op www.lanasta.com


Noot voor de pers

Enige tijd geleden is Lanasta begonnen met de productie van de In-Beeld-serie. Op dit moment brengen wij drie series op de markt, waarvan Nederlandse Kottervisserij er een is. De andere series gaan over de Koninklijke Marine en de Nederlandse koopvaardij.
Het boek dat zaterdag zal worden gepresenteerd is het eerste deel van de In-Beeld-serie over de Nederlandse kottervisserij. Er zullen er meerdere volgen.

Voor meer informatie over Nederlandse Kottervisserij in beeld of Lanasta kunt u contact opnemen met Jt. Mulder via telefoon/faxnummer: 0591 618 747 of info@lanasta.com




Lanasta