Time : 15:45:08
Date : 22 March 2006
Sender Name: Federatie van Belgische Textielverzorging

DE FBT : ÉÉN STERKE FEDERATIE!

Zellik, 24 maart 2006, aan de sociaal-economische redactie

DE FBT : ÉÉN STERKE FEDERATIE!

De Federatie van de Belgische Textielverzorging heeft een interne reorganisatie met succes afgerond. De bijna historisch ingewikkelde structuur van het verleden, waar in ditzelfde land tot en met het jaar 2005 nog 10 verschillende federaties en deelfederaties bestonden, heeft plaats gemaakt voor één Nationale federatie: de Federatie van de Belgische Textielverzorging vzw, afgekort FBT. De FBT heeft een duidelijke missie en omvat alle belangengroepen binnen een ééngemaakte structuur. Dit belangrijke sectorale gebeuren werd feestelijk gevierd op T'day = Dag van de Textielverzorging te Affligem op zaterdag 25 maart 2006. Nagenoeg alle textielverzorgers uit heel het land zullen aanwezig zijn.

HET VERLEDEN

Sinds 1992 was de FBT de overkoepelende federatie. De leden van de FBT waren 3 federaties: de FLB (Federatie van de Linnenverhuurders van België), de CTR (Confederatie van Textielreiniging) en de FET (Fédération de l'Entretien du Textile). De FLB omvatte nationaal en 15-tal grote industriële bedrijven. De CTR was een confederatie van 6 provinciale deelfederaties van KMO's. De FET stond voor de Franstalige KMO's. De textielverzorgingsbedrijven waren lid van de FBT via FLB, CTR of FET. Vanaf 2006 zijn alle bedrijven rechtsreeks lid bij de FBT die ongeveer 450 leden telt.

DE VOORDELEN VAN EEN ÉÉNGEMAAKTE STRUCTUUR

Een werkgroep had drie jaar nodig om iedereen te overtuigen en alles statutair in orde te brengen. De respectievelijke statutaire vergaderingen hebben de nieuwe structuur (in bijlage) allen unaniem goedgekeurd.

Een eerste groot voordeel ligt op het vlak van de communicatie. De FBT kan zich nu rechtstreeks naar haar leden richten.

De regionale deelfederaties worden omgevormd tot associaties, die de opdracht hebben info-vergaderingen te organiseren om de door FBT gestuurde "hot items" toe te lichten. In de toekomst zal er slechts via één kanaal gecommuniceerd worden, in het verleden was dat niet het geval en zorgde dit soms voor verwarring.

De nieuwe structuur zal voor een aantal bestuurders minder van hun tijd vergen. Dezelfde bestuurders waren genoodzaakt in meerdere raden te vergaderen met al te dikwijls eenzelfde agenda. Het secretariaat zal een 20-tal raden van bestuur minder moeten verslaan.

Er is ook een financieel voordeel: er zal nog één boekhouding nodig zijn, daar waar er vroeger vier waren. Er mag bijgevolg gerust gezegd worden dat de bestuurders zich vanaf nu meer met de core business kunnen bezig houden.

Ten slotte, is er onder impuls van deze nieuwe structuur de PiT (Partners in Textile Care) opgericht. Deze vereniging van leveranciers aan de sector werkt binnen de FBT uitstekend samen en bevordert de verder professionalisering binnen de sector.

MISSIE FBT

Als overkoepelende federatie van de textielverzorging groepeert de FBT alle ondernemingen actief in linnenverhuur, wasserij, droogkuis, matten, hygiëne, strijkdiensten en wassalons. Deze activiteiten zijn zowel van bedrijf naar bedrijf als van bedrijf naar consument. De kernopdracht van de FBT ligt in hoofdzaak in het behartigen en het beschermen van de gemeenschappelijke sectorale belangen van al haar aangesloten leden.

De opdracht bestaat daarom specifiek uit :

- het pro-actief verdedigen, in elke taalrol, van de sociale, beroeps, economische, morele en milieubelangen van alle FBT-leden. En dit zowel regionaal, nationaal als internationaal.
- het punctueel informeren aan alle betrokkenen
- het vertegenwoordigen van een maximaal aantal bedrijven uit de sector

De FBT wil dit realiseren door :

- de vertegenwoordiging open te stellen naar elk textielverzorgend bedrijf in de besturen en werkgroepen, zodat iedereen zich thuis kan voelen in zijn federatie

- te streven naar een optimale interne en externe communicatie
- aandacht te hebben voor een open en toegankelijke dialoog met ieder individueel lid, en dit in een sfeer van wederzijds vertrouwen, samenwerking en overleg

- te zorgen voor een open en opbouwende relatie met de verschillende overheden en instanties

Voor meer persinformatie:
Federatie van de Belgische Textielverzorging vzw
Dirk Vanmeirhaeghe, voorzitter
Tel.: 02.463.19.50 Fax: 02.463.17.61
E-mail : avk@fbt-online.be
Website: www.fbt-online.be

URL: http://www.fbt-online.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR