Gemeente Sneek


Bedrijventerrein De Hemmen decor Nationale Boomfeestdag Woensdag 22 maart heeft wethouder Jan Bargboer, samen met kinderen van de basisscholen van de gemeente Sneek en de vereniging 'BvPF Vrouwen van Nu' de eerste bomen op het industrieterrein de Hemmen aan de Koperslagersstraat geplant.

De gemeente Sneek wil hiermee in het nog jonge industriegebied een "middagpauze-recreatieplek" met groen en water creëren voor de medewerkers van de bedrijven in het gebied. In totaal zijn zo'n 70 bomen geplant rondom een grote vijver. Er zijn onder meer populieren, treurwilgen, esdoorns, essen, elzen, linden en eiken geplant. Eén van de bomen, een goudes, heeft de vereniging 'BvPF Vrouwen van Nu' aangeboden in verband met hun 50-jarig bestaan. Sneek en groen

Het thema van dit jaar is 'bomen en spelen'. Jan Bargboer legde in zijn korte toespraak het verband tussen gemeentelijk groenwerk en het thema: "In Sneek zijn de laatste jaren op verschillende groenlocaties in de stad ook boomstammen neergelegd, voor kinderen om mee te spelen". Daarnaast sprak hij uit dat Sneek een bomenminnende gemeente is en dat ook moet blijven: "Graag roep ik vandaag inwoners van Sneek op om, naast de zorg die de gemeente Sneek draagt voor haar openbaar groen, zelf ook meer groen en bomen te gebruiken bij de inrichting van hun tuinen".

Voorzitter van de vereniging 'BvPF Vrouwen van Nu' Jetty Gaastra sprak de kinderen toe met een gedicht en sloot af met de wens: "Ik hoop dat jullie op latere leeftijd nog eens naar de bomen komen kijken die jullie vandaag geplant hebben, zodat jullie je er verbonden mee voelen".

Geboortebomen
Net als in voorgaande jaren wordt door de gemeente Sneek een Japanse kers aangeboden aan kinderen die in de week van de boomfeestdag zijn geboren. De naam van de pasgeborene komt samen met de naam van de boom op een daarbij behorende plaquette.

Over de Boomfeestdag
De plantsoenendienst van de gemeente Sneek verzorgt in samenwerking met het NME steunpunt gemeente Sneek het boomfeest in de gemeente. De jaarlijkse boomfeestdag wordt georganiseerd voor de leerlingen van de bovenbouw van de basisscholen. Per school mogen twee leerlingen meehelpen de bomen te planten. Vooraf aan de boomfeestdag hebben de basisscholen in Sneek een NME lespakket "voorjaarstakken" ontvangen.

In heel Nederland werken ongeveer 75% van alle gemeenten mee aan dit grootse evenement wat nu al voor de 49ste keer is georganiseerd door de Stichting Nationale Boomfeestdag.
Volgend jaar bestaat het festijn 50 jaar. Er wordt aan gewerkt om dit tot iets bijzonders te maken.
De gemeente Sneek doet al vanaf 1968 mee aan de Nationale Boomfeestdag.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 24-3-2006