Gemeente Sneek


Informateur Brok klaar met zijn werk
Burgemeester Brok heeft zijn informatiewerkzaamheden afgerond. Hij had tot taak om na te gaan welke mogelijkheden er zijn voor het vormen van een nieuw college van burgemeester en wethouders in Sneek.

In gesprekken met de vertegenwoordigers van alle fracties is de vraag aan de orde geweest hoe de uitslag van de verkiezingen vertaald zou moeten worden naar de Sneker situatie. Ook is gesproken over het profiel van het nieuw te vormen college en de wethouders die daarvan deel zullen uitmaken.

Opvallend is dat door alle fracties naar voren is gebracht dat de invloed van landelijke tendensen op
de gemeenteraadsverkiezingen erg groot is geweest. Een relatie tussen de uitslag en kwesties die is Sneek spelen kunnen niet of maar in beperkte mate worden gelegd. Opvattingen over landelijke issues hebben, naar het oordeel van de meeste vertegenwoordigers van het overleg, een hoofdrol gespeeld.

Over het profiel van het college bestaat grote eensgezindheid . De raadsleden willen een daadkrachtig college dat als collectief optreedt en initiatiefrijk is. Wel vindt men het van belang dat de positie van de raad als hoogste orgaan van de gemeente voldoende in beeld blijft.

In de gesprekken hebben alle fracties aangegeven welke mogelijkheden zij zien voor vorming van een coalitie en aan welke variant zij de voorkeur geven. Ook is aan de orde geweest met welke partijen men in elk geval niet in zee wil gaan.
In totaal zijn door de fracties 20 varianten ingebracht. Een groot aantal daarvan is niet realiseerbaar omdat ze bestaan uit combinaties die niet kunnen rekenen op de steun van alle daarbij betrokken partijen. Uiteindelijk resteert er een vijftal varianten, die mogelijk tot een coalitie kunnen leiden.

Behalve voortzetting van de huidige samenwerking tussen PvdA en CDA, ieder met twee wethouders,
is ook een verbreding daarvan mogelijk door deelname van de ChristenUnie. Daaraan kan worden vorm gegeven door een gezamenlijke wethouderskandidaat naar voren te schuiven. Daarnaast is er nog een variant waarbij de PvdA, de SP en de VVD aan het college deelnemen en een variant waarbij de PvdA, het CDA en de VVD de coalitiepartners zijn. De kans op realisering van een van deze twee mogelijkheden is minder groot omdat de PvdA heeft aangegeven deelname aan een coalitie met de VVD, gezien de verkiezingsuitslag, niet logisch te vinden.

Tenslotte wordt in het rapport van de informateur nog een variant beschreven waarbij de PvdA, de SP en de FNP het college vormen. Daarbij heeft de FNP de kantekening gemaakt dat haar voorkeur niet uitgaat naar samenwerking in een college waaraan de SP deelneemt.

Het rapport van de informateur waarin samenvattingen zijn weergegeven van de gevoerde gesprekken en overzichten van alle varianten, zal worden besproken in een openbare vergadering van de vertegenwoordigers van de fracties van de gemeenteraad. Deze vindt plaats op 29 maart om 20.00 uur in de Grote Raadzaal van het stadhuis. Dan zal ook een besluit over de vervolgstappen worden genomen.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 24-3-2006