Vlaamse overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 24 maart 2006

Kluwen van voorkooprechten ontward

Op initiatief van Vlaams minister van Administratieve Vereenvoudiging Geert BOURGEOIS wordt het aanbieden en uitoefenen van Vlaamse voorkooprechten aanzienlijk eenvoudiger en transparanter. De diverse procedures worden geharmoniseerd, er komt een uniek elektronisch loket voor de notarissen die de voorkooprechten moeten aanbieden en een vrij consulteerbaar juridisch kadaster van Vlaamse voorkooprechten. Zowel het aanbieden als het uitoefenen van het voorkooprecht kan weldra elektronisch. Dit alles werd vastgelegd in een nieuw decreet, waarvan de Vlaamse Regering het voorontwerp goedkeurde.

In Vlaanderen bestaan diverse rechten van voorkoop op onroerende goederen (woningen, bouwgronden, landbouwgrond, grond in natuurgebied). Verschillende instanties (huisvestingsmaatschappijen, gemeenten, Bos en Groen, Openbare Werken...) genieten in welbepaalde gevallen het recht om een onroerend goed te verwerven tegen dezelfde voorwaarde als een particuliere koper met het oog het algemeen belang zoals bijvoorbeeld voor belangrijke openbare werken, natuurbehoud, sociale huisvesting en waterbeleid.

"De situatie is vandaag op zijn minst gezegd ondoorzichtig", weet minister Bourgeois, "zowel voor de verkoper van het huis of van de grond, voor de betrokken notaris en zelfs voor de instanties die gebruik kunnen maken van de voorkooprechten." De burger kan niet op een eenvoudige manier achterhalen welke voorkooprechten er voor zijn eigendom gelden. Er bestaat ook geen rangorde van voorkooprechten. Evenmin is duidelijk wat er moet gebeuren wanneer slechts een gedeelte van de eigendom binnen een voorkoopzone valt. De decreten die de diverse voorkooprechten regelen, verschillen tot slot onderling sterk van elkaar, zowel wat betreft het toepassingsgebied als de te volgen procedure. Daardoor is de hele regeling administratief erg zwaar voor de notarissen.

Al jaren wordt gevraagd naar een vereenvoudiging van de hele voorkoopregeling. Dankzij het ontwerpdecreet komt er nu meer duidelijkheid en rechtszekerheid. De procedures van de diverse voorkooprechten worden op elkaar afgestemd. Voor de notarissen en de begunstigde instanties komt er een uniek elektronisch loket voor zowel het aanbieden als het uitoefenen van de voorkooprechten. In een vrij te consulteren lijst kunnen alle bestaande voorkooprechten worden opgezocht. Dankzij deze vereenvoudigingen wordt een indrukwekkende administratieve lastenverlaging gerealiseerd: het zou de Vlaamse notarissen op jaarbasis meer dan 2 miljoen euro aan werklast besparen.

Het ontwerpdecreet wordt nu voorgelegd aan de SERV en de MiNa-Raad. Na het advies van de Raad van State komt het vervolgens terug op de Vlaamse regeringstafel.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois Tel.: 02-552 70 39
Gsm: 0475-27 57 81
E-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1143171120064&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht