Landelijke Studenten Vakbond

PERSBERICHT - PERSBERICHT - PERSBERICHT - PERSBERICHT

Nederlandse studenten op weg naar hol van de leeuw, President Loekasjenko

De demonstratie voor Wit-Rusland in Amsterdam is het slechts begin: studenten van verschillende politieke jongerenorganisaties vertrekken vanmiddag naar Minsk. Europarlementariërs Max van den Berg en Jeanine Hennis-Plasschaert, en kamerleden van alle fracties geven het startschot voor deze gewaagde reis. De studenten dragen een persoonlijke brief voor president Loekasjenko namens de aanwezigen bij zich.

In deze brief spreken zij hun ernstige zorgen uit over onregelmatigheden tijdens de verkiezingen en de honderden arrestaties en mishandelingen van de vredige demonstranten in Belarus. Ook spreken zij hun afkeuring uit over de arrestatie en veroordeling van Taciana Khoma, bestuurslid van ESIB. De studenten stellen dat de mensenrechten in Wit-Rusland moeten worden nageleefd en roepen Loekasjenko op hiervoor zorg te dragen.

De brief op A0-formaat is ondertekend door de politici die bij de demonstratie acte de présence geven en de demonstranten zelf. Zij is aan het herkozen staatshoofd Alexander Loekasjenko zelf gericht en zal door de studenten enkel en alleen aan de machthebber in Minsk persoonlijk overhandigd worden.

Onderweg naar Minsk stoppen de studenten in Berlijn en Warschau voor lokale acties.