Gemeente Epe


Voortgang traject dierenpark

Epe, 24 maart 2006

In de laatste nieuwsbrief van 5 september 2005 bent u geïnformeerd over de voortgang van het financieel haalbaarheidsonderzoek van de eigenaar van het dierenpark (initiatiefnemer). De afspraak om u eens in de drie maanden te informeren is niet nageleefd. Onze excuses daarvoor. In december 2005 (drie maanden geleden) was er geen nieuwe informatie beschikbaar over de voortgang. In deze nieuwsbrief wordt ingegaan op de ontwikkelingen en de verdere voortgang van het traject rond het nieuwe dierenpark.

Financiële haalbaarheid
Uit de eerste opzet van het financiële haalbaarheidsonderzoek bleek dat de soort bestemming van de huidige locatie van Dierenpark Wissel erg belangrijk is. Zó belangrijk zelfs, dat het doorslag-gevend is of de verhuizing voor de initiatiefnemer financieel haalbaar is. De opbrengst van zijn huidige dierenpark kan de eigenaar gebruiken voor de verplaatsing.

Bestemming
De gemeente heeft, zoals gebruikelijk bij veranderingen, de verschillende bestemmingsmogelijkheden onderzocht. De mogelijkheden zijn recreatie, woningbouw, landgoederen en terug geven aan de natuur. Het college van burgemeester en wethouders heeft nog geen definitieve keuze gemaakt, omdat dit afgestemd moet zijn met de provincie Gelderland en het waterschap Veluwe. Het college heeft wel een voorkeur uitgesproken. Deze is als volgt onderbouwd.

Recreatie
Het college van B en W wil de dagrecreatieve bestemming op de huidige locatie vanwege de kwetsbare omgeving niet handhaven.

Woningbouw
Het college van B en W heeft in principe onder voorwaarden besloten medewerking te verlenen aan de optie woningbouw op de huidige locatie in Wissel, zodat het dierenpark hiermee de verplaatsing kan financieren. Een belangrijke voorwaarde is dat woningbouw niet méér mag opleveren dan de huidige economische waarde van het dierenpark. Woningbouw in het buitengebied is echter geen vanzelf-sprekendheid. De mogelijkheden voor woningbouw worden sterk beperkt door het nieuwe Streekplan dat de Provincie Gelderland in juni 2005 heeft vastgesteld. Zo ligt een belangrijk gedeelte van het dierenpark binnen de ecologische hoofdstructuur, waar een strikte bescherming van de natuur geldt.

Landgoed
De omvang en vorm van de huidige locatie maakt omvorming naar een landgoed geen logische keuze. Daarnaast brengt de realisatie van een landgoed veel minder op dan de huidige economische waarde van het dierenpark.

Terug geven aan de natuur
Voor een deel valt de huidige locatie in de ecologische hoofdstructuur zoals deze is vastgelegd in het provinciale Streekplan. Wanneer dit gedeelte zou worden teruggegeven aan de natuur is een bijdrage van provincie en gemeente benodigd. De waarde van de grond als dierenpark is vele malen hoger dan de waarde voor natuur. Vooralsnog heeft de raad besloten geen financiële bijdrage aan de verplaatsing te leveren.

Samenwerking Provincie en Waterschap
De gemeente heeft in het regionale uitvoeringsprogramma ondersteuning gevraagd van provincie en waterschap om gezamenlijk de mogelijkheden voor de huidige locatie in beeld te brengen en een definitieve keuze te maken. Dit zal het komende jaar gebeuren. Pas dan kan de eigenaar de financiële haalbaarheid definitief in kaart brengen.

Brief Belangenvereniging Vemde-Horsthoek
De Belangenvereniging Vemde-Horsthoek heeft in december een brief aan de gemeenteraad gestuurd. Hierin hebben zij opheldering gevraagd over het college-besluit om medewerking te verlenen aan de optie woningbouw. De vereniging vindt woningbouw in een kwetsbaar gebied niet aanvaardbaar. Het college geeft in haar antwoordbrief aan dat voor het bouwen van zogenaamde burgerwoningen op de huidige locatie van het dierenpark Wissel een uitzondering geldt. Het bouwen van burgerwoningen in het buitengebied is normaal uitgesloten. Onder omstandigheden kan worden afgeweken van deze beleidslijn. In het geval van dierenpark Wissel zijn een aantal redenen om van deze beleidslijn af te wijken.

Dit zijn onder andere:

· de ligging van het drukbezochte dierenpark Wissel in een kwetsbaar gebied.
· de noodzaak tot kwaliteits-verbetering en uitbreiding van het dierenpark.
· het belang van het dierenpark voor het toerisme in de gemeente.

Om de ruimtelijke kwaliteit op de huidige locatie te verbeteren en de verplaatsing van het dierenpark mogelijk te maken, wil het college medewerking verlenen aan een mogelijke vorm van woningbouw.

Voortgang
De gemeente, provincie en waterschap zullen op korte termijn de mogelijkheden voor de huidige locatie in beeld brengen. Het streven is om in 2006 een definitieve keuze te maken ten aanzien van de verplaatsing. De initiatiefnemer zal gedurende deze periode de verschillende onderdelen van de milieu effectrapportage opstellen (MER). Met het definitieve onderzoek naar de financiële haalbaarheid, moet de initiatiefnemer aangeven of de verhuizing economisch haalbaar is. Als dit het geval is, wordt dit definitieve onderzoek betrokken bij de bestemmingsplanprocedure. Bij de herstart van de planuitwerking (MER) wordt de klankbordgroep betrokken.

Website
Op de gemeentelijke website Pangea Parc kunt u de belangrijke stukken over de voortgang MER Pangea Parc vinden. Bijvoorbeeld: de richtlijnen voor het MER, de nota van antwoord (inspraak op startnotitie) en deze nieuwsbrief.