Time : 14:26:21
Date : 25 March 2006
Sender Name: Unie Vrijzinnige Verenigingen

Voorzitterswissel Unie Vrijzinnige Verenigingen: Sonja Eggerickx volgt Michel Magits op

Sonja Eggerickx werd op zaterdag 25 maart 2006 door de Algemene Vergadering van de Unie Vrijzinnige Verenigingen, de vertegenwoordiger van de vrijzinnige niet-confessionele gemeenschap in Vlaanderen, verkozen tot de allereerste vrouwelijke voorzitter. Ze volgt professor dr. Michel Magits op. Daarmee wordt de gelijkwaardigheid van man en vrouw binnen de vrijzinnigheid bewerkstelligd.
De Algemene Vergadering koos naast een kersverse voorzitter ook Luc Meys als secretaris, Stijn Peeters als penningmeester en Hugo Dufour en Paul Slabbaert als ondervoorzitters.

Sonja Eggerickx is inspecteur-adviseur voor het vak niet-confessionele zedenleer in het secundair onderwijs in Oost- en West-Vlaanderen.
Ze was ondervoorzitter van de Unie Vrijzinnige Verenigingen en penningmeester van de Centrale Vrijzinnige Raad.
Sonja Eggerickx is sinds jaren actief binnen het Humanistisch Verbond en was er lid van de Raad van Bestuur van begin jaren '80 tot de huidige hervorming. Van daaruit was ze lid van de
HV-vrouwencommissie.
Ze was eveneens voorzitter van de Werkgemeenschap Leraren Ethiek (WLE) en vormde deze organisatie om van een feitelijke vereniging naar een vzw die effectief lid werd van de Unie Vrijzinnige Verenigingen. Zij vertegenwoordigt de WLE in de Raad van Bestuur van de Unie Vrijzinnige Verenigingen.
Sonja Eggerickx participeert sinds geruime tijd aan de internationale congressen van de International Humanist and Ethical Union, waarvan ze nu eerste vice-voorzitter is. Binnen Europa maakt ze deel uit van de board van de European Humanist Professionals.

Sonja Eggerickx volgt professor dr. Michel Magits op als voorzitter van de Unie Vrijzinnige Verenigingen en covoorzitter van de Centrale Vrijzinnige Raad, wiens voorzittersmandaat liep van 1997 tot 2006.

Professor dr. Michel Magits is als gewoon hoogleraar verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Brussel, waar hij voorzitter is van de vakgroep Metajuridica. Hij is doctor in de Rechten (1972) en doctor in de Geschiedenis (1977). Hij was decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van 1988 tot 1991 en van 1998 tot 2002. Van 1991 tot 1994 fungeerde hij als voorzitter van de Onderwijsraad. In 2003 was hij lid van de expertengroep 'Evaluation de la Qualité Droit', ingesteld door de 'Conseil des recteurs' van de Franse Gemeenschap. Op 29 juni 2004 werd hij door de Raad van Bestuur van de VUB aangesteld als vice-rector Studentenbeleid.

Eén van de belangrijkste wapenfeiten onder het voorzitterschap van Michel Magits was de afkondiging op 21 juni 2002 van de wet betreffende de Centrale Raad der niet-confessionele levensbeschouwelijke gemeenschappen van België, de afgevaardigden en de instellingen belast met het beheer van de materiële en financiële belangen van de erkende niet-confessionele levensbeschouwelijke gemeenschappen.

Ook de interlevensbeschouwelijke dialoog was een belangrijk item voor Michel Magits om met de verschillende levensbeschouwingen maatschappelijke problemen gezamenlijk te benaderen om alzo een actief pluralisme te bewerkstelligen.

Een wetenschappelijk onderzoek werd in 2005 besteld om na te gaan in welke mate aan de behoeften van de georganiseerde en niet-georganiseerde vrijzinnigen in Vlaanderen en Brussel beantwoord wordt. De resultaten moeten de Unie toelaten om een coherente toekomstvisie te formuleren en een antwoord bieden op de vraag op welke wijze de vrijzinnige werking van de Unie verder uitgebouwd kan worden.

Voor verdere informatie:
Unie Vrijzinnige Verenigingen
Federaal Secretariaat
Brand Whitlocklaan 87
1200 Sint-Lambrechts-Woluwe
Tel. 02/735.81.92
e-mail: cmd.federaal@uvv.be
contactpersoon: Marina Van Haeren, secretaris-generaal gsm Marina Van Haeren: 0478/22.55.25

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL