Politie Midden- en West Brabant

Internationale drugsactie

TILBURG, 25 maart 2006

TILBURG/BRUSSEL: De opsporingsdiensten van Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk hielden in de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 maart gezamenlijk een internationale actie tegen drugshandel en drugstoerisme. Ze namen kilos softdrugs in beslag en hielden 21 mensen aan (20 in België, 1 in Nederland). De samenwerking tussen alle deelnemende landen tijdens deze zogenoemde Etoile-actie verliep bijzonder goed. Naast onmiddellijke resultaten, leverde de actie informatie op die zeer waardevol is voor de strijd tegen drugs in de toekomst. In totaal werden in Nederland 88 mensen ingezet.

Goede samenwerking

Dankzij het nieuwe Benelux-verdrag over politiesamenwerking kunnen politieagenten uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. Bij de actie van afgelopen nacht zijn controles uitgevoerd langs autosnelwegen en gewestwegen, op treinen en in drugspanden. In Nederland werkten Nederlandse, Belgische en een Luxemburgse collega samen. Op de treinverbinding Roosendaal-Antwerpen werden door Nederlandse en Belgische opsporingsambtenaren gezamenlijk controles uitgevoerd. Op de Thalys-treinverbinding tussen Rotterdam en Parijs werd door Franse en Nederlandse opsporingsambtenaren samengewerkt. In beide gevallen werden ook drugshonden ingezet.

Samenwerkingspartners

De actie was een samenwerking tussen de politiekorpsen Rotterdam Rijnmond, Zuid Holland Zuid, Limburg Zuid, Brabant Zuid-Oost, Zeeland en Midden en West Brabant. Naast deze korpsen, leverden de KLPD en Koninklijke Marechaussee hun bijdrage. Ook werd het Joint Hit Team ingezet. Dit team houdt zich bezig met de internationale aanpak van kleinschalige drugshandel en het sluiten van drugspanden die overlast geven. In totaal werden 88 mensen ingezet in Nederland. In België zijn ongeveer 482 medewerkers van Federale en Lokale Politie en van Douane ingezet. Luxemburg en Frankrijk waren vertegenwoordigd met ongeveer 40 opsporingsambtenaren.

Aandachtsgebieden

In Nederland waren de acties gericht op zowel inkomend als uitgaand verkeer op de verkeersassen rondom de grensstreek Nederland-België. In en rond Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Bergen op Zoom, Roosendaal en Terneuzen observeerde de politie personen en voertuigen waarvan het vermoeden bestond dat ze in Nederland waren om harddrugs of grotere hoeveelheden softdrugs te kopen.

In België werd gecontroleerd in de grensstreken boven Gent, Antwerpen en Turnhout en in de regios Kortrijk, Bergen en Luik. De Federale Politie zette de Wegpolitie en de Spoorwegpolitie in langs de autosnelwegen en op 13 treinen. De Lokale Politie nam de gewestwegen voor haar rekening. De rechercheteams van de Lokale Politie pakten de drugspanden aan. De coördinatie was in handen van de centrale dienst drugs van de Federale Politie.

Resultaten

In België, Nederland en Frankrijk werden tijdens de actie honderden voertuigen en personen gecontroleerd. Er werd ruim 20 kilo softdrugs in beslaggenomen alsmede kleinere hoeveelheden harddrugs. In Nederland werd een 41-jarige Fransman aangehouden die 16 kilo wiet en 129 gram hasj in zijn bezit had. Hij is in verzekering gesteld. Bij 10-tallen personen, op weg naar België en Frankrijk werden
gebruikershoeveelheden verdovende middelen aangetroffen en in beslag genomen.

Geschiedenis

Onder de naam Hazeldonk werken opsporingsdiensten van de verschillende landen sinds 1995 met elkaar samen. Doel van deze samenwerking is drugspanden die overlast veroorzaken in de steden ontmantelen en de kleinschalige drugshandel (het drugstoerisme) tussen de Benelux en Frankrijk bestrijden. Daarvoor is in Nederland het Joint Hit Team opgericht. Hierin werd afgelopen avond en nacht voor het eerst door een Luxemburgse politieman meegewerkt. Voordelen van het Joint Hit Team zijn onder andere dat de informatie-uitwisseling veel sneller en soepeler verloopt en politieagenten uit de twee landen leren vlot met elkaar samenwerken. Eén van de resultaten is dat internationale samenwerking steeds beter verloopt. Betrokken landen hebben afgesproken een aantal keer per jaar gezamenlijke controleacties te houden.

Drugspanden

De overlast die vroeger werd veroorzaakt door het drugstoerisme heeft zich nu gedeeltelijk verplaatst naar de buurten rond drugspanden in verschillende Belgische steden. Noord-Fransen komen er cocaïne en heroïne kopen en veroorzaken daardoor problemen in de omgeving rond die panden. Begin 2005 hebben de politiediensten van de Benelux en van Frankrijk besloten de strijd tegen het drugstoerisme en de drugsrunners anders aan te pakken. Niet enkel meer de drugstoeristen op treinen of langs snelwegparkings worden aangepakt. Ook de verkooppunten waar de drugs aan de man worden gebracht, zijn het doelwit van de Etoile acties.

Auteur: Inge van den Heuvel