Ingezonden persbericht

De galerie van het centrum voor kunst en cultuur Meneer De Wit presenteert met de tentoonstelling 'De 4e Schilder' drie schilders die hun werk op een bijzondere manier exposeren, ieder op zijn of haar eigen wijze. De opening is a.s. zaterdag 25 maart om 20:00. Na genoten te hebben van de tentoongestelde werken kan het publiek zich tot 02:00 laven aan de bar en dansen op de klanken van de Spaanse band Freak Mummy en verschillende dj's.

Adres galerie: Witte de Withstraat 10, 1057 XV, Amsterdam.
Kantoor: Baarsjesweg 136hs, 1057 HM, Amsterdam, tel: 020-7851663.
Openingstijden galerie: vrijdag t/m zondag, 14:00 - 18:00 of op afspraak via 06-55778985 of galerie@meneerdewit.com.
Sluitingsdatum: zondag 23 april.
Volgende tentoonstelling: vanaf 28 april.

DE 4e SCHILDER

"Bij deze drie schilders gaat het niet zozeer om het eindresultaat van hun inspanningen, maar meer over de context waarin hun werk tot stand komt en gepresenteerd wordt", zegt Meneer de Wit in zijn kantoor in de Amsterdamse wijk De Baarsjes. "De naam van de tentoonstelling refereert in zekere zin aan de 'vierde wand' in het theater. Wat is de rol van het publiek, hoe kijkt het naar het werk? Niet dat ik aan wil zetten tot oordelen over schilderkunst. De Vierde Schilder is meer een uitnodiging aan het publiek om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen creativiteit, om daar iets mee te doen. Het enige zinnige antwoord op alle gekte om ons heen is kunst en ik zie dat als een zeer breed begrip. En dat is eigenlijk ook waar Meneer de Wit zelf over gaat."

DE KUNSTENAARS

Samma Mutsaers heeft een groot geheim. Kennelijk niet gehinderd door een 'concept'of 'techniek' schildert hij zonder zijn hersens tussen de kwast en zijn oog te zetten. Bij Mutsaers gaat het niet om de schilderkunst an sich, maar puur over het proces. Hij is overduidelijk een persoon met een onuitputtelijke inspiratie en kan de beschouwer het ongemakkelijke gevoel geven dat hij vol is van vooropgezette ideëen over hoe de dingen er uit moeten zien. Wie is er hier autonoom?

Marieke Warmelink stelt zichzelf de vraag hoe ze omgaat met het begrip 'schoonheid', waarbij ethiek (goed/fout) en esthetiek (mooi/lelijk) tot een onontwarbaar geheel verkleven. Ze is zich bewust van haar beperkingen, maar durft zich toch bloot te geven.
Met haar nieuwe werk gaat ze een persoonlijk experiment aan en wil daarbij perse niet IN de galerie hangen...(?)...okéééj...moet kunnen…

Alberto Perezsan heeft een sublieme techniek en veel, heel veel geduld. Het onderwerp van zijn schilderijen is evenwel het tegenbeeld van deze concentratie. Het zijn vluchtige beelden die normaliter ontglippen aan je waarneming, iets wat zeer spookachtige resultaten oplevert. De schilderijen werken als een spiegel waarin je jezelf niet meer ziet.

En De 4e Schilder? Bent u dat misschien?

MENEER DE WIT

Meneer de Wit is een kunstenaarswerkplaats van de Stichting De Cultuur Podia en biedt een podium aan nieuwe media, film, fotografie, klassieke beeldende kunsten, toegepaste kunst en vormgeving, podiumkunsten, cultuur in de breedste zin des woords, multicultuur en persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling.

Meneer de Wit staat middenin de maatschappij. Bij Meneer de Wit gaat het erom dat de deelnemende kunstenaars leren van elkaar en van het aanwezig zijn met elkaar.
Meneer de Wit is opgezet als een professionele organisatie, die naast het nastreven van financiële onafhankelijkheid ook cultureel ondernemerschap stimuleert.

Meneer de Wit bestaat op dit moment uit een zevental ateliers waar ruim 20 kunstenaars en vormgevers werkzaam zijn. Daarnaast beschikt Meneer de Wit over een tentoonstellingsruimte waar tweemaandelijks tentoonstellingen georganiseerd worden door zowel gebruikers van Meneer de Wit als gastkunstenaars. De centrale ruimte wordt tevens gebruikt voor kleinschalige evenementen en is een podium voor performances, dans, poëzie, muziek, e.d.

In de nabije toekomst (tweede helft 2006) zal Meneer de Wit verder uitgebreid worden met een aantal ateliers en 3 studioruimtes waar cursussen gegeven kunnen worden en ruimte zal komen voor een middelgroot podium.

MEER INFORMATIE

Voor meer informatie over Meneer de Wit kijk op http://www.meneerdewit.com/index.htm.
Voor meer informatie over de deelnemende kunstenaars kijk op http://www.meneerdewit.com/deelnemers_ap.htm .
Artistiek coördinator: Wim Jongedijk, tel. 06-55778985.