Landelijke Studenten Vakbond

Europeanen demonstreren samen voor democratie in Wit-Rusland

Amsterdam, 25 maart - Ruim tienduizend mensen zijn vandaag in Minsk, Wit-Rusland, de straat op gegaan om te betogen tegen het bewind van Lukashenko. Deze protesten zijn bloederig uit elkaar geslagen. In Amsterdam hebben vandaag ruim 100 jongeren hun solidariteit met de Wit-Russen betuigd. Een tentenkamp werd opgetrokken, als verwijzing naar het tentenkamp dat de afgelopen week op het Oktoberplein in Minsk heeft gestaan. Tweede Kamerleden en Europarlementariërs spraken zich uit voor de democratie. Zij ondertekenden een brief aan het regime met de oproep om de mensenrechten te respecteren en alle arrestanten vrij te laten.

Lukashenko, 'de laatste dictator van Europa', is 19 maart jl. herkozen voor een derde termijn. De aanloop naar de verkiezingen werden gekenmerkt door flagrante schendingen van de mensenrechten. Oppositiekandidaten zijn mishandeld, het spreken onmogelijk gemaakt en soms zelfs gevangen gezet. Het zelfde lot overkwam veel medestanders van de oppositie. Honderden mensen zijn de afgelopen week opgepakt en veroordeeld tot vijf tot vijftien dagen celstraf. Hieronder was ook Taciana Khoma, de Wit-Russische studentenleidster en bestuurslid van de Europese studentenbond ESIB.

Desondanks gingen protesteerden vandaag duizenden mensen in Minsk tegen het regime. Lukashenko deinst er echter niet voor terug om tegengeluiden met bruut geweld te smoren. De demonstranten in Amsterdam, aanvankelijk hoopvol gestemd, zijn geschokt door de gewelddadigheden die zij via sms'jes uit Wit-Rusland vernamen. Europarlementariërs Max van den Berg en Jeanine Hennis-Plasschaert riepen op tot hardere sancties van de EU en een betere ondersteuning van de Wit-Russische oppositie.

Na de solidariteitsactie heeft een groep jongeren het tentenkamp voortgezet op het Museumplein. "De Wit-Russen kunnen onze morele steun goed gebruiken, dus we gaan door," aldus Douwe Mulder, woordvoerder van de jongeren.

Tevens reist een groep jongeren vanavond af naar Wit-Rusland. Zij zullen Lukashenko een brief gaan aanbieden waarin hij opgeroepen wordt de mensenrechten te respecteren en alle arrestanten vrij te laten. Deze brief is ondertekend door de aanwezige politici: Max van den Berg (PvdA Europarlement), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD Europarlement), Jan de Vries (CDA), Naima Azough (GroenLinks) en Boris van der Ham (D66). Onderweg zullen zij zich aansluiten bij jongerenprotesten in Duitsland en Polen.