Faillissement door pensioen van de baas

Opvolging struikelt vaak binnen familiebedrijven

EINDHOVEN, 20060325 -- Rala´s (www.rala.nl) procesdeskundige Bjørn Wammes en Ondernemerschapgoeroe Jean-Paul Close (www.marktleiderschap.nl) kondigen vandaag een samenwerkingsverband aan dat zich richt op midden en top MKB die in de complexe overgangsfase verkeren van oud naar nieuw management. De samenwerking biedt een complete en effectieve ondersteuning voor de jonge managers die de leiding overnemen van een familiebedrijf waarin de geest van de oprichter nog doolt.


De vergrijzing in Nederland heeft tot gevolg dat 80% van de familiebedrijven in het MKB segment binnen 5 jaar voor een geschikte opvolging moet zorgen. Steeds vaker wordt een middenstandsfamilie geconfronteerd met het plotseling overlijden van de familiepatriarch en oprichter van een bloeiend bedrijf. Oprichters blijven om verschillende redenen vasthouden aan hun positie, vaak omdat ze opvolging niet naar tevredenheid hebben kunnen of willen oplossen. Bij een sterfgeval gaat de erfenis naar de rechtstreekse familie die ineens belangrijke keuzes moeten maken. Als het bedrijf de erfenisruzies al overleefd, en er besloten wordt binnen de familiesfeer voortgang aan het bedrijf te geven, moet iemand de leiding op zich nemen.

Deze groep nieuwe managers in Nederland zijn meestal ongetraind in hun belangrijke uitdaging. Zij worden onder druk gezet door de familie om het bedrijf minstens zo welvarend te houden als de oprichter. Binnen het bedrijf heerst echter vaak een cultuur dat al vanaf de start van de onderneming vele decennia geleden is gegroeid. Zelfs in wereldbedrijven zoals Philips leeft de geest van reeds lang verdwenen oprichters nog rond in de sfeer en structuur van de onderneming. De uitdaging voor deze verse lichting van jonge managers (want ondernemers zijn ze nog niet) is dus uiterst complex.

De combinatie van jeugdige onervarenheid en oude cultuurtjes en gewoontes zijn de valkuilen die de oorzaak zijn van het falen van 9 van de 10 bedrijven die in deze fase verkeren, vaak met faillissement to gevolg. Voorkomen is beter dan genezen. Ondernemers die dit aan zien komen moeten tijdig hun opvolging bepalen en misschien zelf tijd uittrekken om hem of haar de kneepjes van het vak bij te brengen. Wanneer dat echter niet gebeurt dan kan men nu gebruik maken van de partnership Wammes/Close. "Wij zijn niet uit op dure interim opdrachten die het probleem verdoezelen. Wat wij willen is dat de nieuwe manager zich die ondernemersgeest eigen maakt om zelfstandig een nieuwe, toekomstgerichte en geheel eigen stempel te kunnen drukken op het bedrijf en de markt". Hierbij neemt ervaringsdeskundige Close het voortouw door de ondernemer in spe eerst stevig in het zadel te helpen met behulp van zijn bekende 5 krachten methode. Daarna neemt Wammes het over om samen met de nieuwe ondernemer het bedrijf modern en toekomstgericht te maken met behulp van de modernste processen en technieken.