Universiteit Utrecht

Culturele Zondag Universiteit Utrecht en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Persaankondiging
Universiteit Utrecht en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

20 februari 2006

'Verwondering & Verlichting' Culturele Zondag 26 maart Een cultureel feest waar je wijzer van wordt

Op 26 maart organiseren de Universiteit Utrecht en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht een zeer gevarieerde Culturele Zondag in universiteitscentrum De Uithof. Met veel muziek en theater, maar ook rondleidingen, workshops, een modeshow, korte lezingen en een publiek debat. Bij elkaar ruim 50 programmaonderdelen grotendeels verzorgd door studenten en medewerkers van de twee onderwijsinstellingen. Deze publieksmanifestatie vormt het startsein voor de lustrumactiviteiten van Universiteit Utrecht die dit jaar 370 jaar bestaat.

De Culturele Zondagen, georganiseerd door de universiteit en de hogeschool, trekken jaarlijks duizenden bezoekers. Het thema 'Verwondering & Verlichting' is ook het lustrumthema van de universiteit en verwijst naar het begin en het eind van wetenschap en onderwijs, naar de inspiratie en het inzicht, de nieuwsgierigheid en de kennisoverdracht.

Een kleine selectie uit het programma-aanbod:

Een tafel die eerst voorzichtig kucht maar dan begint te vloeken. Een kudde schapen die blatend over de loopbrug trekt. Studenten van de afdeling muziektechnologie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht gebruiken de kathedrale ruimte van de Universiteitsbibliotheek -ontworpen door architect Wiel Arets- als ideale klankkast voor tien installaties en live optredens. Met onder andere een visualisatie van de geboorte van het bibliotheekgebouw door middel van 3D beelden, vier blazers die een speciale compositie spelen in het monumentale trappenhuis en een concert op een zelfgebouwd instrument met snaren van 9 meter lang.

Publiek debat over de actualiteit van de Verlichtingsidealen. Vanzelfsprekend lijkende westerse waarden staan opeens ter discussie. Gaan geloof en vrijheid wel samen? Met medewerking van Herman Philipse (filosoof en universiteitshoogleraar Universiteit Utrecht), Bas Heijne (schrijver en columnist NRC Handelsblad), Theo Brinkel (lid van de Tweede Kamer voor het CDA) en Marcel Sarot (hoogleraar theologie als wetenschapsgebied).

Publieksquiz - georganiseerd ter gelegenheid van het universitaire lustrum - die de kennis van stad en provincie Utrecht test. Wie wordt 'Professor Utrecht'? Na de schriftelijke voorrondes in het AD/UN strijden tijdens de Culturele Zondag 20 Utrecht-kenners met elkaar in de halve finale.

Is het een mens of een insect? Eerstejaarsstudenten Mode van de HKU geven, met gebruik van het lichaam, bestaande kleding en accessoires een nieuwe betekenis. De betekenis van een insect!

De Kaartenzaal van de faculteit Geowetenschappen presenteert oude kaarten van Utrecht en omgeving. Het depot van het Universiteitsmuseum gaat eenmalig open en toont duizenden unieke instrumenten en preparaten.

Culturele Zondagen zijn een initiatief van de gemeente Utrecht. Elke Culturele Zondag wordt in samenwerking met een Utrechtse organisatie of instelling georganiseerd. De toegang is gratis. Voor het volledige programma kijk op www.culturelezondagen.nl.

Lustrum Universiteit Utrecht
Kijk voor het volledige lustrumprogramma van de Universiteit Utrecht op: www.uu.nl/lustrum

Nadere informatie
Soleanie Martis, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 2532411, s.c.c.martis@uu.nl Eveline den Boogert, Bureau communicatie Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, (030) 2314044/2349477, eveline.denboogert@central.hku.nl