Universiteit van Tilburg 14 maart 2006

Open Huis over 'de passie van de fundamentalist'

Hoofdgast: schrijver Jan Siebelink

Op 26 maart 2006 opent de Tilburgse Faculteit Theologie en Religiewetenschappen haar deuren voor iedereen die geĂŻnteresseerd is in theologie en de rol van religies in samenleving en cultuur. Dit jaar is het thema van het Open Huis: De passie van de fundamentalist.

In het - toch wel - geseculariseerde Nederland zijn gelovigen een wonderlijk verschijnsel, vooral als het gaat om de categorie die het geloof uiterst serieus neemt. Hoe komen zogenaamde 'ware gelovigen' tot hun -in de ogen van de buitenwacht- opmerkelijke keuzes? Wat drijft hen? Deze middag biedt een kennismaking met uiteenlopende gelovigen en de werelden waarin zij leven: een gereformeerde jonge vader die wordt verscheurd door de vraag of hij wel werkelijk is bekeerd, een vrome jood die zijn Heer voor het gerecht daagt, moslims die hun godsdienst in de krant terugvinden als een vrijbrief voor geweld en de nieuw-roomse jeugd die devoot knielt voor paus en sacrament.

Zwart Calvinisme
Hoofdgast is Jan Siebelink, die in 2005 het boek 'Knielen op een bed violen' schreef, waarmee hij de AKO Literatuurprijs won. Het boek is inmiddels een bestseller. Wat spreekt mensen zo aan in het levensverhaal van Siebelinks vader, een bevindelijk-gereformeerde tuinder, wiens bizarre en sektarische wereld zo haaks staat op het moderne levensgevoel waarin het gaat om geluk, geld en genot? Siebelink gunt ons in zijn boek een blik in de binnenwereld van de fundamentalist, waarmee we iets leren kennen van de fundamentalist in onszelf. Daarover zal Kees de Groot (universitair docent Praktische theologie) in gesprek gaan met Jan Siebelink.

Andere programmaonderdelen deze middag zijn:

* Multimediale presentatie van professor Ellen van Wolde n.a.v. haar boek 'Het boek Job. Verwoord en verbeeld.'

* Workshop door professor Herman Beck getiteld 'Islam in beeld'
* Lezing van universitair hoofddocent Henk Witte: 'de passie van de katholiek'

Noot voor de pers
Het Open Huis van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen vindt plaats van 13.30-17.00 uur, in het Dantegebouw (Y) op de Campus van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2. Uitgebreide informatie over het programma is te vinden op: www.uvt.nl/ftr. Meer informatie: Annemeike Tan, voorlichter, A.M.Tan@uvt.nl, 013 466 2596 / 2580.

UvT Persbericht