29
30
31
/> Maart 2006

Efteling musical Tika 26 maart voor het laatst
Ruim 80.000 toeschouwers tijdens de 123 voorstellingen Op zondag 26 maart a.s. zet Tika, de dochter van TiTaTovenaar alles voor de laatste keer stil in het Efteling Theater. Dan stopt de betoverende familiemusical TiTaTovenaar definitief. Sinds de première van de musical op 27 november 2005 hebben dan zo´n 80.000 bezoekers de musical gezien.
Tika heeft alles meerdere keren stilgezet tijdens de 123 voorstellingen. Tovenaarsleerling Kwark heeft honderden snoepjes uit zijn schoenen getapt. TiTaTovenaar is t/m 26 maart te zien in het Efteling Theater.

Tv-serie
De succesvolle musical TiTaTovenaar stopt definitief. De musical, die op 27 november 2005 in het Efteling Theater in première ging, verscheen begin jaren ´70 voor het eerst als Nederlandse serie op tv en was direct een enorm succes. De muziek werd toen gecomponeerd door Joop Stokkermans en het script werd geschreven door Lo Hartog van Banda.

Herhaald
De serie werd door de jaren heen verschillende keren herhaald totdat in 2004 V&V Entertainment en Efteling Theaterproductie de handen ineen sloegen om de musicalversie van TiTaTovenaar te produceren. De onlangs overleden Lo Hartog van Banda werd nauw betrokken bij de productie en slaagde er samen met regisseur en scenarioschrijver Koen van Dijk en componist Joop Stokkermans erin om een geheel eigentijdse, frisse en kleurrijke musicalversie van TiTaTovenaar te produceren.

Waardering
De musical TiTaTovenaar werd beloond met veel lovende recensies van de pers: "Betoverend mooie musical" Het Parool. "TiTa prikkelt de verbeelding" De Volkskrant. "Manon Novak liefelijke Tika" De Telegraaf. De musical werd ook door het publiek hoog gewaardeerd. Zij vonden het een feest van herkenning en gaven voor het decor en de acteerprestaties een 8,5 als cijfer. Vooral hoofdrolspeelster Manon Novak scoorde hoog met bijna een 9 voor haar prestatie. De bezoekers vonden de nostalgische sfeer heel positief en merkten op dat de musical leuk was voor jong en oud.

De cast
Voor de rol van TiTaTovenaar werd Erik Brey (Purper) gecast. Hij werd bijgestaan door Rop Verheijen (GTST) die de rol van tovenaarsleerling Kwark speelde. Joris Lutz (Ha die Pa) speelde Tom de Tuinman, het enige personage dat niet in de oorspronkelijke serie voorkwam. Kruidenheks Grobelia werd vertolkt door Anne-Mieke Ruyten (Sam Sam).

Niemand minder dan Jette van der Meij (GTST) kroop in de rol van Grobbema, de moeder van Grobelia en Harry Slinger (Drukwerk) speelde de rol van Opa. Het jonge talent Manon Novak speelde een overtuigende Tika. Over haar ervaring als hoofdrolspeelster in de musical zei zij: "Dit had ik nooit willen missen. Het mooiste vond ik alle blije kindergezichten in de zaal. Het was ook leuk om te merken dat de musical verschillende generaties aansprak".

Doven en slechthorenden
Op donderdag 16 maart om 19.00 uur organiseert de Efteling een speciale voorstelling van de musical TiTaTovenaar voor doven en slechthorenden. De voorstelling wordt door twee Gebarentaaltolken vertaald in de Nederlandse Gebarentaal. Dit is bijzonder omdat er nog maar weinig musicals in Nederland worden vertolkt. Vorig jaar organiseerde de Efteling voor het eerst een doven en slechthorenden voorstelling van de musical De Kleine Zeemeermin en ontving daarop vele positieve reacties.

Gratis voor Tika´s
Speciaal voor de laatste voorstelling op 26 maart, nodigt de Efteling alle meisjes die Tika heten uit om gratis naar de musical te komen. Zij krijgen op vertoon van een geldig legitimatiebewijs (Met de naam Tika volledig uitgeschreven) gratis toegang tot de zaal. Zij kunnen zich vóór 23 maart aanmelden door een mail te sturen naar communicatie@efteling.com.

Reserveren
De laatste kaarten voor de musical TiTaTovenaar kunnen worden gereserveerd via tel: 0900-0161 (EUR 0,25 p/m), 7 dagen per week van 09.00 tot 22.00 uur en via internet: http://www.efteling.com/.

Noot voor de redactie (