Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Historische auto's en klassieke vliegtuigen komen bijeen

Oldtimerdag bij de Aviodrome in Lelystad

Lelystad, 16 maart 2005 - Op zondag 26 maart vindt bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad een Oldtimerdag voor auto's en vliegtuigen plaats. Het vliegtuigplatform van de Aviodrome wordt deze dag niet alleen bevolkt door antieke vliegtuigen, maar ook door historische oldtimer auto's! En daartussen is vaak een heel direct verband...

Auto's uit vliegtuigfabrieken

De auto- en vliegtuigindustrie heeft altijd veel met elkaar te maken gehad. Sommige fabrieken die we kennen uit de auto-industrie, zoals Fiat, SAAB, Mitsubishi en Ford, bouwden zowel auto's als vliegtuigen. In de jaren dertig was autobouwer Henri Ford één van de eerste fabrikanten ter wereld die vliegtuigen van metaal bouwden. De vliegtuigfabrieken die daarna metalen vliegtuigen gingen bouwen, namen de markt over van vliegtuigbouwers als Fokker die zijn vliegtuigen nog bouwde van hout en linnen.

SAAB begon als fabrikant van militaire vliegtuigen, maar ging na de Tweede Wereldoorlog ook auto's produceren. Deze eerste auto's hadden een opvallende aërodynamische vormgeving, die stamde uit de vliegtuigindustrie. En in haar lange loopbaan heeft Fiat al van alles gebouwd, zoals treinen en schepen, maar ook auto's en vliegtuigen.

Vliegtuigmotoren in auto's

Ook op andere gebieden waren de auto- en vliegtuigindustrie met elkaar verweven. Er waren autofabrikanten die motoren bouwden voor vliegtuigen. Rolls-Royce heeft bijvoorbeeld vliegtuigmotoren gebouwd voor een variëteit aan vliegtuigen. De Engelse Hurricane- en Spitfire-jachtvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog waren voorzien van een Rolls-Roys Merlin motor en de beroemde Fokker F.27 Friendship-passagiersvliegtuigen uit de jaren vijftig kregen twee Rolls-Royce Dart-motoren. Ook de SAAB Viggen-straaljager, die in januari bij de Aviodrome landde, heeft een Volvo-vliegtuigmotor.

Naast elkaar bij de Aviodrome

Tijdens de Oldtimerdag op zondag 26 maart staan ze bij de Aviodrome naast elkaar, die auto's uit vliegtuigfabrieken; vliegtuigen met motoren uit autofabrieken en de oldtimerauto's die zijn gebaseerd op aërodynamische en technische kennis uit de luchtvaart. Ook in de vaste expositie van het luchtvaart-themapark Aviodrome komt u op diverse plaatsen de relatie tussen auto's en vliegtuigen tegen. De Voksplane VP-1 die in de centrale hal van de Aviodrome hangt, is bijvoorbeeld uitgerust met een Volkswagen motor en Fokkers eerste vliegtuig, de Spin uit 1911, kon vliegen dankzij een Renault-motor.

Rondrit
Meer dan honderd auto's met een luchtvaartrelatie zullen bij de Oldtimerdag aanwezig zijn, waaronder een tiental dwergoldtimers Messerschmitt's, BMW Isetta's, een aantal DAF's en enkele Goggomobil's. 's Middags zal er een rondrit gemaakt worden met de oldtimers. De rit brengt de oldtimers langs het natuurpark in de richting van de Lisdoddeweg en Swifterringweg (richting Dronten), Oostranddreef (richting Harderwijk) om vervolgens weer terug te keren naar de Aviodrome op de Luchthaven Lelystad. Meer informatie over de Oldtimerdag op 26 maart en over het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is te vinden op www.aviodrome.nl of is te verkrijgen via telefoonnummer 0900-AVIODROME / 0900 - 284 63 76, (25 ct. p. min.) of per email via info@aviodrome.nl. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad is iedere dag geopend van 10:00-17:00 uur, met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties.

Klik voor meer informatie op:

* Persfoto's: www.aviodrome.nl/persfoto

* Overige persberichten: www.aviodrome.nl/nieuws/persberichten
* Perscontacten: p.vdnoort@aviodrome.nl

* Website: www.aviodrome.nl

Peter F.A. van de Noort
Hoofd PR en voorlichting
Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome
Adres: Pelikaanweg 50
8218 PG Luchthaven Lelystad
Telefoon:

0320 - 289 858
Fax: 0320 - 289 841
E-mail: p.vdnoort@aviodrome.nl
Website: www.aviodrome.nl