Vlaamse overheid


Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 24 maart 2006

Vlaanderen wil verregaande samenwerking met Noord-Frankrijk

De Vlaamse Regering keurde op initiatief van Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert BOURGEOIS, de strategienota voor een gestroomlijnde en gecoördineerde grensoverschrijdende samenwerking met Noord-Frankrijk goed.

Tot op heden ontbrak een eenduidige Vlaamse visie ten aanzien van de samenwerking.

Vlaanderen en Nord-Pas de Calais hebben sterke historische banden en een lange traditie van samenwerking en uitwisselingen. Door de Europese integratie zijn de landsgrenzen vervaagd en de grensoverschrijdende contacten sterk aangezwengeld. Recent werd de grensoverschrijdende dynamiek vanuit Noord-Frankrijk nog duidelijker voelbaar: de Franse regering moedigt lokale besturen actief aan om grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden op te zetten en stimuleert de ontwikkeling van grote metropolen zoals Rijsel en het gebied Dunkerque/Côte d'Opale. Daarnaast worden met een steeds nauwere samenwerking ook de vele reglementaire en andere hindernissen des te duidelijker.

Uit Bourgeois' strategische visie inzake de grensoverschrijdende samenwerking, komt een duidelijk Vlaams engagement naar voor. Ten eerste dienen concrete sectorale problemen in de grensstreek te worden aangepakt. Daarnaast wordt er actief deelgenomen aan verschillende samenwerkingsverbanden in het kader van de metropoolvorming. Tot slot worden ook gemeenschappelijke beheersorganen uitgewerkt voor een grootschalig lokaal samenwerkingsverband.

Voor overleg rond concrete problemen staat de vorig jaar aangeduide Vlaamse coördinator voor de grensoverschrijdende samenwerking, gouverneur Breyne, in. De bevoegde Vlaamse ministers zijn verantwoordelijk voor het structureel overleg met de Franse instanties rond welbepaalde sectoren. Tot slot wordt een politieke stuurgroep gecreëerd voor de gezamenlijke planning en het gemeenschappelijk beleid.

De visienota bevat, naast richtlijnen en plannen voor een win-win-samenwerking, evenzeer een aantal concrete ambities op verschillende bevoegdheidsdomeinen. Zo wil de Vlaamse regering onder meer: 

grensoverschrijdende planconsultatie voor ruimtelijke ordening een aanpak van de grensoverschrijdende milieuklachten en inspraak bij de vestiging van hinderlijke inrichtingen vlak over de grens

een oplossing voor dagelijkse problemen van grensbewoners zoals bijvoorbeeld het Kafkaiaans verbod voor Vlaamse boeren om de eigen mest naar eigen gronden in Noord-Frankrijk te vervoeren

een betere treinverbinding Kortrijk-Rijsel (momenteel te traag en te weinig frequent), een gezamenlijke aanpak voor de grensoverschrijdende tram- en busverbindingen (o.a. doortrekken kusttram naar Duinkerke)

aanpak van het dossier van de A24, gezien de belangrijke consequenties voor het grensoverschrijdende wegverkeer

grensoverschrijdend innoveren met Vlaamse en Franse kenniscentra, bedrijvenclusters en competentiepolen

een wederzijdse afstemming en openstelling van de economische subsidie-instrumenten

een snellere grensoverschrijdende postbedeling en goedkoper telefoonverkeer

arbeidsopleiding aan de ene kant van de grens, voor tewerkstelling aan de andere kant

een afstemming van diploma's, opleidingen en kwalificaties

ondersteuning van het onderwijs Nederlands via de Taalunie en o.a. ook een uitwisseling van  leerkrachten

Nederlands als een volwaardige tweede vreemde taal in Noord-Frankrijk, naast het Engels interregionale projecten rond welzijns- en gezondheidszorg (federale bevoegdheid) en een gemeenschappelijk informatiesysteem voor bejaarden- en gehandicaptenzorg

een verhoogde Vlaamse culturele aanwezigheid in Noord-Frankrijk, met onder meer uitbreiding van het kijkbereik van de bestaande grensoverschrijdende televisie (WTV, C9 Télévision en No Télé)

meer samenwerking op toeristisch vlak: gezamenlijke promotie, uitbouw van netwerken voor cultuurtoerisme (Versterkte Steden, industrieel erfgoed ...) en recreatieve netwerken 

een doeltreffend alarmsysteem bij wateroverlast in Noord-Frankrijk en oplossingen voor de afwatering in het Ijzerbekken.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois
Tel.: 02-552 70 39
Gsm: 0475-27 57 81
E-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1143171121348&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht