Toeristen van buiten EU krijgen meer BTW terug

Staatssecretaris Wijn gaat teruggaaf van BTW aan toeristen van buiten de Europese Unie verruimen. Toeristen uit niet-EU-landen die in Nederland inkopen doen, kunnen dan al de BTW op hun aankopen terugkrijgen als die boven de 50 euro uitkomen, zo schrijft Wijn in antwoord (http://www.minfin.nl/DV06-199.doc) op vragen van Tweede Kamerlid Dezentjé. Nu is die drempel 136 euro.

De staatssecretaris schrijft dat het 'voor de hand ligt dat een verlaging van de drempel kan meewerken aan een positief imago voor Nederland'. Wat blijft is de verplichting voor de toerist om de factuur voor de aankopen aan de douane te tonen. Heeft de douane vervolgens geconstateerd dat de goederen daadwerkelijk de Europese Unie uitgaan, dan kan de toerist met de gestempelde factuur de BTW terugkrijgen.

Deze versoepeling van de regels voor BTW-teruggaaf voor toeristen van buiten de Europese Unie is onderdeel van een reeks vereenvoudigingen en versoepelingen die de staatssecretaris nog dit voorjaar aan de Tweede Kamer zal aanbieden. Het grootste deel van de voorstellen heeft betrekking op belastingheffing op verstrekkingen in natura, zoals vergoedingen van de werkgever aan werknemers voor telefoon en internetaansluitingen, geschenken van de werkgever en personeelsfeesten. De voorstellen zijn vervat in het rapport "Beleving Telt", ook wel bekend als de Paarse Krokodil.

Voor meer informatie,

zie website douane
http://www.douane.nl/particulier/reizigersbagage/reizigersbagage-19.html