Landelijke Studenten Vakbond


Steun Wit-Rusland

De recente verkiezingen in Wit-Rusland zijn uitgelopen op dagen durende protestacties van vele duizenden burgers in Minsk. Hoewel de van fraude betichtte dictator Lukashenko met inzet van alle middelen probeert de betogers uit elkaar te drijven, zijn de demonstranten vastberaden om te blijven protesteren tegen zijn bewind. Door middel van verschillende manifestaties en acties wordt er onder andere vanuit Nederland steun geboden aan de Wit-Russen.

In Amsterdam op het Museumplein werd de afgelopen nacht een tentenkamp opgetrokken, als verwijzing naar het tentenkamp dat de afgelopen week op het Oktoberplein in Minsk heeft gestaan. De actievoerders op het Museumplein hebben in de nacht van zaterdag op zondag hier overnacht en zullen dit de komende nacht ook doen. "De Wit-Russen kunnen onze morele steun goed gebruiken, dus we gaan door," aldus Douwe Mulder, woordvoerder van de jongeren. De LSVb roept eenieder die zich ook verbonden voelt met het lot van de Wit-Russen op de tent in te pakken en vannacht op het Museumplein te overnachten.

Een groep van vier studenten is vanmorgen aangekomen in Duitsland. Hier zullen zij deelnemen aan een manifestatie in Berlijn, waarna zij met een aantal Duitse demonstranten de weg naar Minsk zullen vervolgen. Onderweg zullen zij ook nog in Polen aan een manifestatie deelnemen. De studenten hebben een brief voor Lukashenko bij zich waarin hij wordt opgeroepen alle arrestanten vrij te laten en de mensenrechten te respecteren. De brief is ondertekend door Max van den Berg (PvdA Europarlement), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD Europarlement), Jan de Vries (CDA), Naima Azough (GroenLinks) en Boris van der Ham (D66). Je kan de reis volgen via de website www.missiontominsk.com.

Ook is er een digitale actie begonnen om de Wit-Russen een hart onder de riem te steken. Door een foto van jezelf in spijkerbroek te plaatsen op denim-revolution.hyves.nl kan je laten zien dat je de 'denim-revolution', een verwijzing naar de kleur van de oppositie, in Minsk steunt.