Prinses Irene spreekt op Symposium "Jung in de 21e eeuw"

3e Symposium Jung in de 21e eeuw

Zondag 26 maart 2006, RUN Nijmegen

Sprekers: Mevr. Drs. Irene van Lippe-Biesterfeld, Prof.Dr. Hans Junggeburt, Prof. Dr. Hendrik-Jan Houthoff, Dr. Peter Schellenbaum en Drs. Hein Stufkens.

Inlichtingen en opgave: www.jungiaansinstituut.nl

Het symposium "Jung in de 21e eeuw" wordt georganiseerd door het Jungiaans Instituut te Nijmegen. Op dit symposium staat de dieptepsychologie van de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung centraal en wordt vanuit verschillende invalshoeken gekeken naar de betekenis van zijn ideeën voor de deze tijd. Mevrouw Irene van Lippe Biesterveld zal een bijdrage leveren door in te gaan op het belang van het herstellen van onze relatie met de natuur. Overige sprekers zullen vanuit andere invalshoeken reflecteren op de ideeën van Jung in de 21e eeuw.


Het Jungiaans instituut te Nijmegen werd opgericht in 1990. Het gedachtegoed van de Zwitserse psychiater Prof. Dr. C.G. Jung is de basis van waaruit het instituut zijn dienstverlenende activiteiten vorm geeft. Deze unieke psychologische benadering van de mens en zijn ontwikkelingsmethodiek staan hierin centraal.

Het Jungiaans Instituut wil een bijdrage leveren aan processen die gericht zijn op bewustwording in de breedste zin van het woord. In de maatschappij, de geestelijke gezondheidszorg, het bedrijfsleven maar ook in individuele mensen zelf dreigt de subjectieve beleving steeds overspoeld te worden door aanpassing aan objectieve normen, waardoor de eigenheid en integriteit van het mens-zijn verloren dreigt te gaan. Prof. dr. C.G. Jung was al gegrepen door zijn zoektocht naar werkelijk individuatie wat betekent "worden wie je in wezen bent". Op zijn zoektocht trachtte hij allerlei verschillende theorieën en gedachten met elkaar te integreren om meer in verbinding te komen met de kern van ons menselijk bestaan en de mens als onderdeel van een groter geheel.

In deze tijd is het onderzoek naar de kern van het menselijk bestaan en onbewuste drijfveren en uitgangspunten nog springlevend, maar zijn er allerlei dingen veranderd sinds de tijd van Jung. Het Jungiaans Instituut wil de zoektocht die Jung is begonnen voortzetten. Het wil bekendheid geven aan diverse aspecten van het Jungiaans gedachtengoed in Jungiaans analytische therapie en coaching, in de organisatienatuur van het bedrijfsleven en in de uitgangspunten van de Geestelijke Gezondheidszorg.

Het Jungiaanse gedachtegoed is gebaseerd op enkele uitgangspunten:

1 De theorieën en aanpak van Carl Jung vormen een uitgangspunt van het Jungiaanse gedachtegoed, geen eindpunt: een springplank, geen reddingsboei. Daarmee is het Jungiaanse gedachtegoed een zich steeds verder ontwikkelende en vernieuwende visie op al datgene wat mensen ten diepste beweegt: een dynamisch mensbeeld.

2 Mensen genezen niet van een psychisch probleem of kwaal door aanpassing aan de realiteit van de samenleving (de objectieve criteria van de buitenwereld), maar door in contact en harmonie te komen met hun onbewuste energetische patronen (de subjectieve drijfveren van hun intieme binnenwereld)

3 Jungiaanse analytisch therapeuten helpen een cliënt om zich bewust te worden van de energetische patronen in zijn/haar onbewuste symbolische belevingswereld en deze te integreren: cliënten worden 'meer zichzelf'. De kans is groot dat vanuit die innerlijke harmonie een cliënt ook maatschappelijke betrokkenheid wil krijgen of behouden, maar dat is niet het doel van de therapie en dus van secundair belang. Cognitieve, systeemtheoretische en gedragstherapeuten helpen een cliënt om zich als in een spiegel bewust te worden van zijn/haar eigen identiteit als lid van de samenleving: cliënten worden weer normale mensen door aanpassing. De kans is aanwezig dat vanuit die aanpassing een cliënt ook meer in harmonie komt met zijn eigen innerlijke belevingswereld, maar dat is niet het doel van de therapie en dus van secundair belang.

4 Het Jungiaanse gedachtegoed gaat uit van een niet hierarchisch, fysisch mensbeeld: dynamiek en weerstand van energetische patronen in de onbewuste delen van het lichaam als totaal, die zich vooral in symbolische beeldtaal uiten, zijn bepalend voor ieders persoonlijk welbevinden en zijn/haar relatiepatronen. Het merendeel van de overige theorieën binnen de geestelijke gezondheidszorg is gebaseerd op een chemisch mensbeeld: psychisch functioneren is gebaseerd op het metabolisme en de neurotransmitters van zenuwcellen in neuronale circuits, die zich aanpassen aan zintuiglijke signalen uit de buitenwereld. De overlap (doorsnede) van beide benaderingen is aanzienlijk, maar op essentiële onderdelen zijn beide benaderingen complementair.

Jungiaanse Ontwikkeling & Begeleiding J.O.B ®.

Het Jungiaans Instituut biedt naast onderwijs en therapie ook Jungiaanse Ontwikkeling & Begeleiding J.O.B ®. Hieronder vallen de volgende activiteiten:

Outplacement
Coaching
Selectieadvies
Organisatieadvies
Inner Travel
Modules Jungiaans Management
ALTI/ALTIO
C.O.M.®

Voor informatie en/of aanmelding:

Jungiaans Instituut

Lankforst 26-10

Postbus 38315

6503 AH Nijmegen

tel. 0243440084

fax. 0243453033

email: symposium@jungiaansinstituut.nl

Internet: http://www.jungiaansinstituut.nl