VN-Rapporteur Jahangir vreest voor veiligheid Baha'is in Iran

Nationaal baha'i centrum

Persbericht
Den Haag, 27 maart 2006

Ook Nederlandse Bahá'í-gemeenschap is hevig verontrust

Uit officiële bronnen is vernomen dat de Iraanse overheid gericht bezig is informatie te verzamelen over bahá'ís in Iran. Hiermee komt hun veiligheid in het geding.

Mevrouw Asma Jahangir, speciale VN-rapporteur inzake Vrijheid van Godsdienst of Overtuiging, uitte op 20 maart jongstleden in een persbericht haar grote bezorgdheid over de inhoud van een uitgelekte brief van het Iraanse Legercommando aan het Iraanse Ministerie van Veiligheid, de Revolutionaire Garde en de Politiemacht. In deze brief staat dat Ayatollah Khamenei het leger in oktober 2005 heeft geïnstrueerd om, op vertrouwelijke wijze, allerlei soorten informatie te verzamelen over de leden van de Bahá'í-gemeenschap in Iran. VN-rapporteur Jahangir acht een dergelijke vergaande controle een onaanvaardbare belemmering van de rechten van deze, in Iran grootste, religieuze minderheid.

Vertegenwoordigster van Bahá'í International Community bij de VN in New York, Bani Dugal, verklaart in haar reactie: 'Wij delen haar bezorgdheid en huiveren bij de gedachte wat dit kan betekenen. Vanwege het ongehoorde karakter van deze overheidsactie dienen wij bij de Ambassadeur van Iran een verzoek in om uitleg. De zorg van de Rapporteur dat dergelijke inlichtingen kunnen worden gebruikt als basis voor toenemende vervolging en discriminatie is absoluut terecht'.

De Iraanse overheidsacties volgen op toenemende media-aanvallen op de bahá'ís. Het officiële dagblad van Teheran 'Kayhan' plaatste in de afgelopen weken meer dan 30 opruiende en provocatieve artikelen over de bahá'ís en hun religie. Ook volgden radio- en televisie-uitzendingen waarin de bahá'ís werden veroordeeld.

Vertegenwoordigster Dugal: 'Wij weten waar hatelijke propaganda toe kan leiden want onze recente geschiedenis laat teveel voorbeelden zien van de afschuwelijke consequenties die het kan hebben. Uit naam van onze Iraanse medegelovigen doen wij een dringend beroep op alle naties en volkeren dat zij niet toestaan dat een vredelievende, gezagsgetrouwe gemeenschap de excessen waartoe haat kan leiden zal moeten ondervinden. De gruweldaden die in het verleden uit gelijksoortige omstandigheden zijn voortgekomen mogen zich nooit meer voordoen'.

De internationale Bahá'í-gemeenschap heeft het afgelopen najaar over de hele wereld via de actie 'Closed Doors' aandacht en steun gevraagd voor het feit dat 800 bahá'í-studenten in Iran de toegang tot het hoger en universitair onderwijs zijn ontzegd op grond van hun geloof. Dit is in strijd met de mensenrechten zoals bijvoorbeeld neergelegd in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens, die Iran mede heeft ondertekend.

Voor meer informatie: Nationaal Bahá'í Centrum, Riouwstraat 27, 2585 GR Den Haag. Telefoon: 070 3554017, 06 51585302, e-mail: monitor@bahai.nl