Technische Universiteit Eindhoven

PERSBERICHT

GEZAMENLIJK PERSBERICHT TU/e en NWO, 29/8/2005

Prestigieuze Amerikaanse prijs voor prof. Bert Meijer

De 2006 ACS Award in Polymer Chemistry is dit jaar toegekend aan prof.dr. E.W. (Bert) Meijer van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De TU/e-Universiteitshoogleraar Moleculaire Wetenschappen zal de prijs ontvangen op 28 maart 2006 tijdens een speciaal congres van de American Chemical Society (ACS) in Atlanta. Bert Meijer is tevens voorzitter van het gebied Chemische Wetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO-CW). De ACS Award in Polymer Chemistry geldt als de belangrijkste op het gebied van de polymeerchemie. De prijs, die bestaat uit een geldbedrag van 5000 dollar en een certificaat, werd slechts enkele malen aan een Europese wetenschapper en nog niet eerder aan een Nederlander toegekend. Bert Meijer zegt dan ook zeer vereerd te zijn met deze erkenning voor het onderzoek dat binnen zijn groep op het gebied van de polymeerchemie wordt verricht.
Bert Meijer richt zich op macro-organische chemie, het gebied tussen de gewone organische chemie van kleine moleculen en de echte polymeerchemie (macromoleculaire chemie), hiervoor ontving hij in 2001 de Spinoza-premie. Zijn onderzoek kent drie hoofdthema's, namelijk supramoleculaire polymeren, pi-geconjugeerde systemen en dendrimeren. Mogelijke toepassingen zijn respectievelijk polymeren met een betere verwerkbaarheid, plastic elektronica en polymere therapeutica.

Achtergrond onderzoek
Bert Meijer heeft veel werk verricht op het gebied van supramoleculaire polymeren. Dit zijn polymeren waarbij de repeterende elementen niet door covalente (vaste) bindingen maar door viervoudige waterstofbruggen met elkaar verbonden zijn. Vooral het reversibele karakter van de binding geeft de polymeren het gemak van de verwerking van kleine moleculen bij hogere temperatuur of in oplossing. Doordat bij kamertemperatuur de levensduur van de binding lang genoeg is, heeft het materiaal dan wel de eigenschappen van conventionele polymeren.
Geleidende en halfgeleidende materialen kunnen gemaakt worden van moleculen die veel zogeheten gedelocaliseerde pi-elektronen bezitten. De onderzoeksgroep van Bert Meijer heeft de noodzaak van een perfecte supramoleculaire oriëntatie van de ketens ten opzichte van elkaar aangetoond. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de ideale architectuur voor materialen waarin onder invloed van licht elektronen overspringen en naar structuren die de mogelijkheid bieden elektronica te maken op een schaal van 10-100 nanometer: supramoleculaire elektronica.
Ongeveer twintig jaar geleden werden de eerste dendrimeren gemaakt, macromoleculen met een sterk vertakte boomachtige structuur. Dendrimeren van de hogere generaties zijn vooral geschikt als nanocontainers voor gastmoleculen. Bert Meijer richt zich op supramoleculaire modificaties van dendrimeren, waarbij verschillende functies tegelijk aan het macromolecuul worden toegevoegd, zodat de objecten lijken op synthetische vaccins.