Ingezonden persbericht


Persbijeenkomst: de overstap naar Internet Protocol versie zes

Persuitnodiging DE OVERSTAP NAAR IPV6

Utrecht, 28 maart 2006

Toen begin jaren '90 de telefoonnummers in grote steden opraakten, was de oplossing simpel: een extra cijfer erbij en we konden weer een hele tijd zorgeloos bellen. Het internet zit met hetzelfde probleem: de IP-adressen raken langzaam maar zeker op. Omdat de lengte van deze adressen op onnoemelijk veel plaatsen ingebakken zit, is een cijfer toevoegen er niet bij. De oplossing is een hele nieuwe versie van het IP-protocol: IPv6, het Internet Protocol versie zes. Er werd al langere tijd aan gesleuteld, maar nu is IPv6 eindelijk af.

Met nog ongeveer zeven jaar te gaan voor het laatste IPv4-adres uitgedeeld is, begint het nu tijd te worden om serieus na te denken over de overgang van het bestaande IPv4 naar IPv6. In deze bijeenkomst georganiseerd door Internet Society zal internetexpert Iljitsch van Beijnum, auteur van het onlangs verschenen boek "Running IPv6", ingaan op:


* de snelheid waarmee de IPv4-adressen opraken
* situatie die ontstaat rond het moment van opraken
* IPv6 als vervanging voor IPv4 versus doorgaan zonder IPv6
* (het ontbreken van) de businesscase voor IPv6
* impact van IPv6 op netwerkappratuur, applicaties, de DNS
* de fase waarin IPv4 en IPv6 naast elkaar bestaan

De bijeenkomst zal worden gehouden in het nieuwe auditorium van het academische netwerk Surfnet (Radboudkwartier 273, 3511 CK) in Utrecht op 28 maart 2006 van 13:00 tot 17:00 uur. Deelname voor vertegenwoordigers van de pers is gratis, je kunt je aanmelden via michiel@staff.isoc.nl of via de website van ISOC.nl:

http://isoc.nl/registratie

** Over Iljitsch van Beijnum

Iljitsch van Beijnum is actief binnen de IETF en auteur van diverse internationaal gepubliceerde boeken over internettechnologieen. Hij heeft meer dan tien jaar ervaring als netwerkspecialist. In 2002 schreef hij een standaardwerk over BGP, "BGP - Building Reliable Networks with the Border Gateway Protocol" (O'Reilly) dat inmiddels ook in het Japans beschikbaar is. Recent verscheen bij Apress "Running IPv6" dat diep ingaat op het IPv6-protocol in verschillende besturingssystemen. Hij is als netwerkspecialist werkzaam voor het door hem opgerichte IT-bedrijf Muada. Hij maakt deel uit van de Nederlandse IPv6 Taskforce.

*** Over ISOC Nederland

ISOC.nl is de Nederlandse afdeling van ISOC. ISOC werd in 1992 in de Verenigde Staten door de 'vader van internet', Vinton G. Cerf, opgericht met als doelstelling, 'de ontwikkelingen en toegankelijkheid van het internet en daarbij horende technologieën en toepassingen onderhouden en initiëren'. Met deze doelstelling streeft ISOC ernaar dat zowel organisaties als individuele professionals in hun vakgebied wereldwijd effectiever kunnen samenwerken aan een beter internet. ISOC.nl is opgericht op 24 november in 1997 op initiatief van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De vereniging heeft op dit moment zo'n 800 leden.