Provincie Zeeland


Inloopavonden over gebiedsselectie estuariene natuur

Op 28 en 30 maart aanstaande worden twee inloopavonden gehouden over de gebiedsselectie voor nieuw te ontwikkelen estuariene natuur rondom de Westerschelde. Aan de hand van vier thema's worden belangstellenden op de hoogte gebracht van het project Natuurpakket Westerschelde.

Het project Natuurpakket Westerschelde zal tijdens de inloopavonden uiteengezet worden aan de hand van vier thema's: aanleiding, gebiedsselectie, estuariene natuur en veiligheid. Medewerkers van provincie Zeeland en Dienst Landelijk Gebied zijn aanwezig om alle vragen over deze onderwerpen te beantwoorden. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.30 uur, om 20.00 uur is er een centrale presentatie. Locatie op 28 maart is 'Het Scheldetheater' te Terneuzen, op 30 maart 'De Stenge' te Heinkenszand.

Gebieden

De gebieden die in aanmerking komen voor natuurontwikkeling, liggen in de zone tussen Vlissingen en Hansweert. De vier geselecteerde gebieden zijn: Eendragt- en Hellegatpolder,
Everinge- / van Hattumpolder met Hellegatpolder, Everinge- / van Hattumpolder met Eendragtpolder, Everinge- / van Hattum- / Zuidpolder met een kleinere variant van de Hellegatpolder. Deze gebieden beslaan alle de opgave van 300 ha die afgesproken is in de Bestuursovereenkomst met het Rijk. De komende periode wordt gebruikt om diepgaand te onderzoeken welke van deze vier gebieden het meest geschikt is voor de aanleg van de nieuwe natuur.

Processtappen

Het selecteren van gebieden is de eerste stap van de procedure. Hierna volgt een Startnotitie. Deze notitie levert gegevens op die leiden tot de keuze van één de alternatieven. De verwachting is dat dit proces een jaar in beslag zal nemen en dat dus halverwege 2007 een besluit genomen wordt over het uiteindelijke gebied.

Instandhoudingdoelen Vogel- en Habitatrichtlijn

Op 7 oktober 2005 heeft Provinciale Staten de verantwoordelijkheid gekregen om 600 hectaren nieuwe estuariene natuur langs de Westerschelde te ontwikkelen. Dit is een eis vanuit Europa, in het kader van de `Instandhoudingdoelen Vogel- en Habitatrichtlijn'. Eerder werden al twee locaties voorgesteld door het Rijk: het Zwin en de Hedwige-/Prosperpolder. De mogelijkheden voor de resterende ca. 295ha zijn nu ook bekend geworden.

Dinsdag 21 maart 2006, Vanessa Welleman, 06- 2890 4280, nummer 34/06

E-mail mij bij wijziging E-mail deze pagina