Openbaar Ministerie Zwolle/Lelystad

Vervolging Verdachten van reeks inbraken en deelname aan criminele organisatie

Een onderzoek van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON) heeft geleid tot de vervolging van drie mannen van resp. 34, 26 en 25 jaar. Het drietal staat op dinsdag 28 maart terecht bij de rechtbank Zwolle voor een reeks inbraken bij supermarkten en benzinestations en deelname aan een criminele organisatie.
Op de tenlasteleggingen van de verdachten staan 13 inbraken en enkele pogingen tot inbraak, waarbij steeds dezelfde methode werd gevolgd. De mannen lieten zich via het dak naar beneden zakken. De buit bestond voornamelijk uit rookwaren en soms ook uit drogisterijartikelen. Bovendien werden twee auto's ontvreemd.

De strafbare feiten werden onder andere gepleegd in Balkbrug, Oude Pekela, Appelscha, Dokkum, Tiel, Beneden Leeuwen, Groesbeek, Dinteloord en Wouw. De 25-jarige man wordt bovendien verdacht van het voorhanden hebben en gebruiken van valse identiteitspapieren. De 26-jarige man wordt bovendien verdacht van een openlijke geweldpleging in Almelo.

Onderzoek van de BR NON leidde op 20 oktober 2005 tot de aanhouding van zes verdachten, waarvan bovengenoemde verdachten dinsdag voor de rechter verschijnen. Het drietal zit in voorlopige hechtenis. Over de verdere vervolging van twee andere verdachten, die de gestolen goederen geheeld zouden hebben, moet nog een beslissing genomen worden.Tegen één verdachte is onvoldoende bewijs gevonden voor verdere vervolging.

Voor de volledigheid treft u hieronder aan de tekst van het persbericht zoals dat destijds door de BR NON is uitgebracht.


Noot voor de redactie,

Openbaar Ministerie Zwolle/Lelystad