Gemeente Zoetermeer

Frans-Willem van Gils legt laatste steen Stadhuisplein

Op 28 maart om 15.00 uur legt Frans-Willem van Gils de laatste steen van het Stadhuisplein. Daarna worden de hekken weggehaald en kan het plein weer gebruikt worden.

In de eerste week van april vinden de laatste inrichtingswerkzaamheden plaats, zoals het plaatsen van plantenpotten, verlichting en de houten bank aan de kant van het Brouwhuis en Spoor 3.

Het ontwerp
Op het nieuwe Stadhuisplein is een kern gecreëerd door een groot opgehoogd vlak, op zithoogte te maken. Zo ontstaat niet alleen een plateau als centraal punt op het plein, maar ook zitgelegenheid met een lengte van ruim 120 meter; de langste bank van Zoetermeer. De ophoging is op een unieke manier tot stand gekomen met grote blokken EPS, in de volksmond ook wel piepschuim genoemd. Uit technisch oogpunt was het noodzakelijk om voor een licht materiaal te kiezen. Omdat de vloer van het plein het dak van het ondergelegen station is, mag de constructie niet te zwaar zijn. Een kubieke meter piepschuim bevat ongeveer 10 miljoen bolletjes en elk bolletje bevat op zijn beurt weer drieduizend gesloten cellen met lucht. Als dat niet licht is!

Het plateau leent zich uitstekend voor kleinschalige evenementen en festiviteiten. De vloer van deze verhoging is gemaakt van een mozaïek van 250 miljoen jaar oud leisteen. Leisteen behoort tot de afzettingsgesteenten. Deze zijn ontstaan door de afzetting van korrels klei en zand in rivieren en zeeën. Deze korrels zijn vervolgens weer versteend. De kleuren variëren van grijs tot bruin met een glimmend aspect met blauwe, goud- of zilverkleurige glans en hebben een warme gloed.

Meer informatie en fotos over het nieuwe Stadhuisplein is te vinden op www.zoetermeer.nlwww.zoetermeer.nl.Klik op wijken en dan Stadscentrum.