Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2006-020

Den Haag, 27 maart 2006

Premier Balkenende slaat eerste zilveren Australië Vijfje

Minister-president Balkenende heeft een speciale, zilveren 5 euromunt geslagen ter ere van 400 jaar vriendschap tussen Nederland en Australië. Vanaf dinsdag 28 maart is het Australië Vijfje verkrijgbaar op het Postkantoor. De munt wordt geslagen in opdracht van staatssecretaris Wijn van Financiën en is een wettig betaalmiddel in Nederland.

Op 26 februari 2006 was het 400 jaar geleden dat kapitein Willem Janszoon landde op de kust van Australië met zijn schip 't Duyfken. In de jaren daarna bracht Abel Tasman Australië verder in kaart. Met de viering van 400 jaar Nederland-Australië en het slaan van een herdenkingsmunt, wordt de hechte band tussen beide landen extra benadrukt. Ook de Royal Australian Mint brengt een officiële herdenkingsmunt uit, een zilveren 5 dollar waarop 't Duyfken staat afgebeeld. Over ongeveer een week zal in Australië eveneens een ceremoniële eerste slag van deze bijzondere dollar plaatsvinden.

Ontwerp

Ontwerpster Irma Boom ontwierp het Australië Vijfje. Daarvoor maakte ze gebruik van drie globes die elk een verschillend perspectief van de wereld laten zien. Over elkaar heen geplaatst, staan de lijnen symbool voor de routes van de VOC. Het muntmeesterteken (koerszettende zeilen) staat afgebeeld op de plek waar 't Duyfken aan land is gegaan.

Het Australië Vijfje is voor verzamelaars ook verkrijgbaar in de hoogwaardige kwaliteit Proof waarvan twee versies worden geslagen: een zilveren 5 euro munt en een gouden 10 euro munt. Deze exclusieve munten zijn vanaf 28 maart te bestellen via de website van de Koninklijke Nederlandse Munt, www.knm.nl.

Achtste herdenkingsmunt

Het Australië Vijfje is de achtste herdenkingsmunt sinds de invoering van de euro. Een herdenkingsmunt die afwijkt van de gangbare nominale waardes (1 cent t/m 2 euro) is uitsluitend wettig betaalmiddel in het land van herkomst. Herdenkingsmunten in circulatiekwaliteit zijn altijd verkrijgbaar voor de waarde die ze vertegenwoordigen. Dus ¤ 5,- voor ¤ 5,-. Dat geldt niet voor de bijzondere munten in de verzamelaarskwaliteit Proof. De prijs daarvan is ¤ 27,95 voor de zilveren vijf euromunt en ¤ 154,95 voor de gouden tien euromunt.