Partij van de Arbeid


Den Haag, 28 maart 2006


Vragen van de leden Noorman-Den Uyl en Van Dijken (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van SZW


over het weigeren van een bijstandsuitkering aan mensen die in een GGZ-instelling verblijven


1

Kent u het bericht waaruit blijkt dat sommige gemeenten een bijstandsuitkering weigeren aan iemand die onder dwang is opgenomen in een GGZ-instelling via een Bopz?


2

Bent u het eens met de uitspraak van een woordvoerder van het ministerie van SZW die stelt dat de bijstand niet bedoeld is voor mensen die geen uitzicht hebben op de arbeidsmarkt?
Zo ja, op grond van welk artikel van de Wwb is dat dan gebaseerd?


3

Herinnert u zich de toelichting bij de wijziging van de Ziektewet 26 063 nr. 3, p. 12 waar de bewindspersonen menen dat mensen met een Bopz-opname de vrijheidsontneming niet kan worden aangerekend en dat daarom het uitsluiten van het recht op uitkering niet gerechtvaardigd is bij een Bopz-opname.


4

Zo ja, wat is dan de bedoeling van het opnemen in de titel van de Wet socialezekerheidsrechten gedetineerden van de zinsnede " en de mogelijkheid te openen het recht op uitkering op grond van een aantal socialezekerheidswetten toe te kennen aan personen die rechtens hun vrijheid is ontnomen in die gevallen waarin zij hun hoofdverblijf niet hebben binnen een justitiële inrichting?


5

Waarom en hoe verklaart u dat na vaststelling van de Wet sociale zekerheidsrechten gedetineerden geen uitvoering gegeven is aan de Algemene maatregel van bestuur die regelt dat uitsluiting van het recht op een uitkering niet van toepassing is op een aantal categorieën van personen waarbij tenuitvoerlegging van een vrijheidsstraf of vrijheidsbenemende maatregel buiten een justitiële inrichting plaatsvindt zoals de wetgever dat wel beoogd heeft?


6

Bent u bereid op de kortst mogelijke termijn alsnog ervoor te zorgen dat mensen op grond van een Bopz-maatregel niet worden uitgesloten van het recht op uitkering door een Algemene maatregel van bestuur uit te vaardigen die betrekking heeft op alle relevante onderdelen van de Wet sociale zekerheidsrechten gedetineerden, waarin deze bepaling is opgenomen?


Binnenlandsbestuur 10 maart 2006

Onder meer de gemeente Haarlem

Binnenlands bestuur 10 maart p 9.


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 103

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl