Politie Amsterdam-Amstelland

Hoofd 020 - 559 22 communicatie 85 Peter van der
Maat

Pers- en externe 020 - 559 36 voorlichting 80

Ron Moes
Remco GerretsenGerard
Rob van der Vrooland
Veen Leo
Dortland

E-mail: Website:
pers@amsterdam.politie.nl www.politie-amsterdam-amstelland.nl

12 jeugdigen gepakt bij inbrakenreeks in pas gesloten bromscooterbedrijf / Amsterdam-Noord (28/03/2006)

Sinds de sluiting van een bromfiets- en scooterbedrijf in Amsterdam-Noord heeft de politie 12 jeugdige inbrekers op heterdaad betrapt in de dichtgetimmerde zaak. De verdachten, in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, zijn afkomstig uit Amsterdam-Noord en Oostzaan. Alle verdachten werden ingesloten, in verzekering gesteld en na verhoor heengezonden. Er zitten geen verdachten meer vast. Zij moeten zich binnenkort voor een rechter verantwoorden.

Op 15 maart werd het bedrijf na een gerichte controle gesloten. De eigenaar, een 48-jarige Amsterdammer, werd gearresteerd voor diverse overtredingen. De man zit nog steeds vast. Dat het bedrijf een sterke aantrekkingskracht heeft op de jeugd blijkt uit meerdere inbraakpogingen die sinds de sluiting plaatsvonden. Omdat de politie een inbraak verwachtte konden bij drie inbraakpogingen, op verschillende dagen en tijdstippen, 12 jongeren op heterdaad worden ingerekend. De buit was gericht op scooters, onderdelen, helmen en gereedschap. Het pand wordt door een particulier bedrijf bewaakt. De politie houdt extra toezicht en sluit meer aanhoudingen uit de lopende onderzoeken niet uit. hieronder het persbericht van 16 maart: Scootercentrum blijkt bron van illegale praktijken / Amsterdam-Noord Bij een multidisciplinaire controle in een bromfiets- en scooterbedrijf in Amsterdam-Noord zijn tientallen overtredingen geconstateerd. Behalve vier gestolen scooterframes, diverse valse en verdachte framenummers en resten van een hennepplantage, troffen de opsporingsdiensten ook een vuurwapen aan. De 48-jarige eigenaar van het bedrijf werd gearresteerd en ingesloten.

Naar aanleiding van binnengekomen informatie werd onder leiding van een rechter-commissaris een onderzoek gestart in het bedrijf. Bij de controle deden behalve de politie een aantal diensten zoals NUON, TUV, Seon, Milieupolitie en de gemeente mee. In het grote bedrijfspand werden honderden bromfietsen, frames en andere onderdelen op herkomst en status gecontroleerd. Vier scooterframes bleken van diefstal afkomstig. In tientallen andere frames werden valse en verdachte ingeslagen nummers ontdekt. Het bedrijf hield nagenoeg geen register bij over de aanwezige goederen terwijl dit wel verplicht is. Drie personen moesten een verklaring afgeven. De hoofdverdachte blijft vastzitten. Het onderzoek startte 's ochtends. Opsporingsambtenaren en ondersteunende diensten hadden vele uren nodig om alle aanwezige spullen te registreren en te controleren. Het onderzoek zal nog geruime tijd in beslag nemen.