Universiteit van Tilburg 28 maart 2006

Sudhir Chopra bekleedt eerste wisselleerstoel Milieurecht aan UvT

Per 1 april 2006 is de Amerikaanse jurist Sudhir Chopra benoemd als de eerste hoogleraar op de wisselleerstoel Gilhuis Chair on the Future of Environmental Law. De leerstoel is gevestigd aan de faculteit Rechten van de Universiteit van Tilburg. Chopra is verbonden aan de universiteiten van Cambridge en Trier en onder meer lid van de Commission on Environmental law van de IUCN (World Conservation Union).

De wisselleerstoel is vorig jaar ingesteld ter herdenking aan de in dat jaar plotseling overleden hoogleraar milieurecht prof.mr. P.C. Gilhuis. Om de twee jaar wordt een gerenommeerde wetenschapper uit het buitenland uitgenodigd om enkele maanden naar Tilburg te komen om daar enkele colleges te verzorgen in de Master milieurecht en met de onderzoekers van het Centrum voor wetgevingsvraagstukken onderzoek te doen naar de toekomstige ontwikkeling van het milieurecht, een onderzoeksthema dat de warme belangstelling van Gilhuis had. Chopra zal een aantal openbare lezingen verzorgen die later gebundeld zullen worden uitgegeven in een nieuw op te zetten reeks "Gilhuis lectures".

Sudhir Chopra heeft de Amerikaanse nationaliteit en is thans verbonden aan de universiteiten van Cambridge (Lauterpacht Research Centre for International Law) en Trier, en daarvoor aan een groot aantal andere universiteiten waaronder de University of the West Indies, de University of Newcastle en de University of California. Verder is Chopra o.a. honorary professor of law aan de National Law Faculty van Bhopal, India, honorary fellow bij het Institute for Environmental Protection and Safety in Shipping aan de universiteit van Bremen, en lid van de Commission on Environmental law van de IUCN (de World Conservation Union). Chopra heeft een indrukwekkende lijst publicaties op het terrein van het internationaal milieurecht, onder andere over de bescherming van Antarctica en de internationale walvisvangst. In zijn publicaties kiest hij vaak voor een interdisciplinaire benadering door behalve op de juridische aspecten ook op ethische en economische aspecten in te gaan.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter drs. Pieter Siebers (013 466 2004, P.H.C.Siebers@uvt.nl) of met prof. dr. Jonathan Verschuuren van het Centrum voor Wetgevingsvraagstukken (013 466 2694, J.M.Verschuuren@uvt.nl).

UvT Persbericht