VVD


28-3-2006

Groot aantal euromunten is vervalst

VVD-europarlementariër Jules Maaten: "Aanpak valsemunterij moet politieke prioriteit zijn"

Vandaag maakt de Europese Commissie een rapport bekend over het vervalsen van Euromunten. Uit het rapport blijkt dat in 2005 96.000 vervalste euromunten uit de circulatie werden genomen, hetgeen een toename van 29 procent is ten opzichte van 2004.

VVD-europarlementariër Jules Maaten: "Europol en de politie van de lidstaten dienen een prioriteit van het gevaar van vervalsingen te maken". In 2005 werden bovendien 3.557 vervalste munten onderschept voordat ze in circulatie werden gebracht, waardoor het totaal van vervalste euromunten sinds de introductie van de euro komt op 365.000 munten.

Als rapporteur van het Europees Parlement van het verslag over de uitvoering van een voorlichtings- en communicatie strategie inzake de euro, verwelkomde Jules Maaten in 2005 al het feit dat de Europese Centrale Bank aan een tweede generatie bankbiljetten werkt, aangezien de euro vanwege zijn grootschalige circulatie uiterst ontvankelijk is voor vervalsingen.

Jules Maaten: "Juist kort voor de introductie van de euro bij nieuwe lidstaten moet er ook een duidelijke strategie komen van de ECB om in samenwerking met nationale centrale banken de vervalsing van euro-munten tegen te gaan".