FNV Jong: 'Zijn metaalwerkgevers uit op relletjes?'

Fnv

'Dit plan is dom en ondoordacht. Ik vraag me af of de werkgevers soms uit zijn op relletjes.' Zo reageert FNV Jong-voorzitter Judith Ploegman op het proefballonnetje van de metaalwerkgevers om jongeren makkelijker te kunnen ontslaan.

'Ik word hier een beetje moe van', zegt Ploegman. ' De metaalsector, die toch al kampt met imagoproblemen, wordt zo voor jongere werknemers alleen maar onaantrekkelijker. Het kan toch niet zo zijn dat je op de achttiende van school komt, en dan vijf jaar in onzekerheid aan het werk moet? Waarom worden jongeren niet serieus genomen?'

Judith Ploegman: 'De rechten van jongeren worden stelselmatig vergeten. We zullen met z'n allen grote moeite hebben om de problemen rondom de vergrijzing op te vangen. In de komende jaren vertrekken tienduizenden werknemers uit deze branche. Jongeren moet je juist stimuleren en niet kopschuw maken.'

Het argument van de Metaalunie om niet vast te willen zitten aan jonge werknemers is onzin volgens FNV Jong. Door de Flexwet hebben werkgevers al drie jaar de tijd om aan een nieuwe werknemer te wennen. Ook het idee dat werkgevers eerder jongeren aannemen bij een versoepeling van het ontslagrecht snijdt geen hout. 'Werknemers zoeken altijd naar de beste arbeidsvoorwaarden. Bestaansonzekerheid lijkt ons geen goede stimulans', aldus Ploegman.

Volgens FNV Jong zitten de werkgevers in deze branche sowieso al op een dubbeltje op de eerste rang. Door de leer/werktrajecten en de zogeheten no-riskpolis - de overheid neemt twee jaar de doorbetaling bij ziekte voor zijn rekening- zijn jonge werknemers al heel goedkoop.

FNV Jong is het jongerennetwerk van de FNV.



FNV