Waterschap Noorderzijlvest


Water verbindt staat centraal op PURE conferentie 28-3-2006

Op 15 en 16 maart heeft in Groningen de slotconferentie van het Europese samenwerkingsproject PURE plaatsgevonden.

Onderdeel van deze conferentie was de opening van de centrale ader in het Waterstructuurplan Westrand.
Gedeputeerde Henk Bleker bracht, in samenwerking met medewerkers van het waterschap Noorderzijlvest, namens de leadpartner provincie Groningen, stroming in het Drentse water richting een Groningse aanvoersloot.

Hier bleek dat water verbindt.

opening van de centrale ader in het waterstructuurplan westrand

Water centraal in Europees samenwerkingsproject Water staat centraal in het PURE project, een Europees samenwerkingsproject van de steden Newcastle, Goteburg, Deventer en Groningen. De vier partners hebben vergelijkbare uitdagingen in de overgangszone van stad en land. Deze uitdagingen hebben ze nader uitgewerkt in vier themas:


* participatie

* beekherstel

* plannen met water

* multifunctionaliteit

Gebleken is dat water hierin de verbindende factor kan zijn, zowel letterlijk in het veld als figuurlijk tussen organisaties.

Resultaten
De resultaten van het PURE project mogen er zijn. Er zijn zes praktische handboeken opgeleverd, waarin alle kennis en informatie die is ontwikkeld tijdens project, is vastgelegd.

Het PURE-project is ook een gulle sponsor geweest van uitvoeringswerken. Voorbeelden hiervan zijn de inlaat bij het omgelegde Eelderdiep en de nieuw van gemaal De Helden.

De resultaten van drie jaar uitvoeren, kennis ontwikkelen en overdragen zijn tijdens de conferentie de revue gepasseerd. Het waterschap Noorderzijlvest is samen met de gemeente Groningen verantwoordelijk voor de inbreng vanuit het Groningse.

De conferentie is afgesloten met een excursie naar het waterstructuurplan Westrand en het toekomstige waterbergingsgebied in de Eelder en Peizermaden.

projectbord waterstructuurplan westrand
Meer informatie over waterstructuurplan Westrand