Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

28-3-2006

De gemeente Bergambacht voert een groot deel van haar wettelijke VROM-taken op het terrein van ruimtelijke ordening, bouwen en milieu goed uit. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De VROM-Inspectie heeft in 2005 onderzocht hoe de gemeente Bergambacht haar VROM-taken uitvoert.

Bij het onderzoek heeft de VROM-Inspectie onder meer gekeken naar het opstellen van beleidsplannen en programma's, de afgifte van diverse soorten vergunningen en de handhaving van wet- en regelgeving. Bergambacht is een relatief kleine gemeente. Door intergemeentelijke samenwerking op het terrein van milieu en bouwen weet de gemeente toch op een goede manier de VROM-taken uit te voeren. Het samenwerkingsverband ondersteunt de gemeente ook bij het formuleren van beleid. Voor milieu heeft de gemeente beleid geformuleerd, voor de bouwtaken ontbreekt dit nog. Op het gebied van de ruimtelijke ordening is voor de gemeente nog de meeste winst te boeken. Zo moeten de beleidsregels worden opgesteld of geactualiseerd. Ook is een groot deel van de bestemmingsplannen ouder dan tien jaar. De gemeente is overigens wel bezig met een inhaalslag. Daarnaast wordt op het gebied van ruimtelijke ordening nog niet voldoende structureel en periodiek toezicht uitgeoefend. Wel wordt in het geval van illegale zaken, consequent handhavend opgetreden.

Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met de gemeente. Het gemeentebestuur heeft de bevindingen van de VROM-Inspectie onderschreven. De gemeente stelt binnen twee maanden een plan van aanpak op om een verdere verbetering van de uitvoering van de VROM-taken te bewerkstelligen. In 2007 onderzoekt de inspectie hoe het staat met de voortgang van deze verbeteringen.

Download


* Rapport VROM-Inspectie (pdf, 210 KB)