Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)


persbericht

Werkgevers voor behoud personeelsparagraaf

Geen steun voor actiemiddel gratis openbaar vervoer

De werkgevers in het openbaar vervoer zijn - net zoals de vakbonden - voor behoud van de personeelsparagraaf in de Wet Personenvervoer. Hierin is de overgang van personeel bij het wisselen van concessies goed geregeld. De werkgevers hebben er verschillende malen bij het kabinet op aangedrongen om deze regeling - die het personeel enige zekerheid biedt - voor een langere periode te behouden. Het door FNV Bondgenoten ingezette middel van gratis vervoer wordt door de werkgevers echter afgewezen.

Werkgevers verlenen geen steun aan acties die de belangen van de reiziger, het bedrijf of de opdrachtgever schade kunnen berokkenen. De actie waarbij passagiers met een zogenaamde 'solidariteitsbon' gratis vervoerd worden, wijzen zij dan ook af. Chauffeurs die meedoen aan deze actie moeten er rekening mee houden dat hun loon gedeeltelijk kan worden ingehouden. De actie is gericht tegen plannen van het kabinet. Het ingezette middel berokkent schade aan de bedrijven en de opdrachtgevers waar de actie niet tegen gericht is. Wat dat betreft wordt de rekening bij de verkeerde partij neergelegd.

De werkgevers vrezen dat de actie tot veel verwarring zal leiden bij de reiziger. De 'solidariteitsbonnen' zijn geen geldig vervoerbewijs. De bonnen zullen ook niet geaccepteerd worden door de chauffeurs die niet aan de actie meedoen. De werkgevers adviseren de reiziger daarom om op woensdag - net als anders - alleen met een geldig vervoerbewijs te reizen.

Het doel van de actie wordt wel door de werkgevers gesteund. Om de werknemers te steunen in hun actie van 29 maart om het kabinet de juiste beslissing te laten nemen, zullen de werkgevers:
- (kader) leden van de vakverenigingen voor zover mogelijk vrij maken op 29 maart, zodat zij voor eigen rekening en risico bij de actie in Den Haag aanwezig kunnen zijn;
- Toestaan dat leden van vakverenigingen folders uitdelen in de bus om de reizigers op de hoogte te stellen van de actie;

De vervoerbedrijven zullen zelf bepalen in hoeverre zij - al dan niet kosteloos - bussen ter beschikking stellen om medewerkers naar de manifestatie te vervoeren.

Den Haag, 28 maart 2006

---

Noot voor de redactie (

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)